Гуманітарна криза в Україні: до і після початку повномасштабної війни

07 Квітня 2022 5:28 Поділитися

З 24 лютого 2022 р. в Україні тривають інтенсивні бойові дії. Повномасштабна війна росії в Україні призвела до серйозної гуманітарної кризи. Допомоги потребують мільйони людей — як всередині країни, на окупованих територіях, так і ті, що виїхали за кордон. Воєнна ескалація призвела до значної кількості випадків смерті, поранень, масового переміщення цивільних, а також серйозних руйнувань та пошкодження цивільної інфраструктури та житлових будинків. Гуманітарної допомоги потребують Донецька, Луганська, Сумська, Харківська, Запорізька, Київська та інші області, зазначає ООН.

 

Протягом останніх 8 років ООН разом із партнерами допомагала вразливим громадам на охоплених конфліктом територіях на сході України. За даними ООН, до воєнної ескалації 24 лютого 2022 р. гуманітарної допомоги на цих територіях потребували 2,9 млн осіб. На початку року координовані ООН гумконвої доставили понад 150 тонн допомоги найбільш вразливим верствам населення на непідконтрольних уряду України східних територіях.

1 березня ООН разом з партнерами з гуманітарних питань подала заявку із закликом надати надзвичайну допомогу на суму 1,7 млрд дол. США для термінової доставки гуманітарної допомоги постраждалим від війни людям в Україні та українським біженцям. Для забезпечення швидкої та ефективної гуманітарної реакції з березня по травень 2022 р. необхідно 1,1 млрд дол. з метою надання допомоги понад 6 млн осіб. Нагальними потребами є грошова допомога, доступ до медикаментів та медичних послуг, транспортування осіб, які постраждали найбільше.

За оцінками ООН, загалом допомоги потребуватимуть 12 млн людей всередині України. Станом на 6 квітня 2022 р. ООН разом з партнерами з гуманітарних питань охопили 68 тис. осіб та витратили 15,4 млн дол. грошової допомоги. Програма розвитку ООН (ПРООН) за запитом уряду України організувала термінові поставки засобів для невідкладної допомоги. Станом на 6 квітня виконано 50% поставок, що має покрити потреби близько 100 тис. осіб.

Маріуполь знаходиться на межі гуманітарної катастрофи. Наразі в заблокованому місті перебувають близько 130 тис. осіб без доступу до води, світла, тепла, зв’язку, медикаментів тощо та потребують евакуації.

Наразі уповноважені представники виконавчої влади закликають мешканців Донецької, Луганської та Харківської областей, які ще не виїхали, евакуюватися у зв’язку із ескалацією ситуації в даних регіонах.

За оцінками Міжнародної організації з міграції (IOM), 27% внутрішньо переміщених осіб потребують медикаментів та медичної допомоги; для 19% внутрішньо переміщених осіб на півночі України це одна з найгостріших потреб. Доступ до критичних медичних послуг обмежений. Серед основних перешкод — відсутність ліків у медичних закладах або аптеках, відсутність транспортних засобів, активні бойові дії та небезпека, нестача медичного персоналу.

Як допомагають інші іноземні організації у сфері охорони здоров’я?

ВООЗ, Об’єднана програма Організації Об’єднаних Націй по ВІЛ/СНІД (UNAIDS), Дитячий фонд ООН (UNICEF), Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), Надзвичайний план Президента Сполучених Штатів Америки щодо допомоги у зв’язку зі СНІДом (PEPFAR) та Глобальний фонд для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією (GFATM) доставили до Львова 209 тис. упаковок ліків для забезпечення лікування осіб, які живуть з ВІЛ в Україні, на 12 міс. З 26 березня по 1 квітня Данська рада у справах біженців (DRC) доставила в Україну 17 тонн медичних товарів. Національна служба охорони здоров’я Англії (NHS) передала уряду України близько 20 автомобілів швидкої допомоги.

За матеріалами www.unocha.org;

reliefweb.int;

twitter.com/OCHA_Ukraine

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті