10 млн дол. США на допомогу пацієнтам з України

18 Квітня 2022 3:17 Поділитися

До 100 тис. біженців з України отримають допомогу в розмірі 500 злотих (3,5 тис. грн) на ліки, які можна буде придбати в аптеках по всій Польщі. Прийом заявок щодо участі в програмі вже розпочався, а з травня вона запрацює у штатному режимі.

15 квітня оптово-роздрібний оператор фармринку Pelion SA та благодійна організація Direct Relief провели спільну пресконференцію, присвячену акції, що розпочинається. Президент компанії Pelion Яцек Швайковский (Jacek Szwajcowski) нагадав, що за останні 2 міс до Європи прибуло близько 4 млн біженців з України.

«Масштаб потреб величезний, адже більшість із цих людей рано чи пізно захочуть звернутися за медичною допомогою та отримати рецепт, — підкреслив він. — Звідси ідея, як допомогти тим людям, які знаходяться в різних містах, включити їх у велику систему. Ми почали думати в Польщі і запропонували рішення, яке дозволить пацієнтам отримувати кошти на оплату ліків через нашу систему, створену Epruf, яка дозволяє їм заходити в аптеку та розраховуватися за допомогою мобільного додатка, встановленого на телефоні». Код також можна буде роздрукувати і подати в паперовому вигляді фармацевту в аптеці.

Програма на стадії запуску передбачає випуск до 100 000 електронних кодів, кожен вартістю 500 злотих для використання у 2022 р. Умовою приєднання до Програми є реєстрація в програмі на www.Health4Ukraine.com та пред’явлення документа, що підтверджує присвоєння номера PESEL. Як зазначив доповідач, фінансування охопить багато ліків, що відпускаються за рецептом лікаря і без нього, у тому числі цукрознижувальні, препарати, що застосовуються при захворюваннях дихальної, серцево-судинної та нервової систем. Відповідний рецепт зможе виписати будь-який лікар у Польщі.

«Перевага цієї програми в тому, що всі аптеки Польщі включені в систему. У двох третинах аптек оплату можна буде здійснити безготівковим способом, в третині — в тих, які не інтегровані з Epruf, — готівкою, але пізніше ми повернемо витрачені кошти», — зауважив президент Pelion SA . Слід зазначити, що Epruf — компанія у складі холдингу Pelion, що займається підтримкою виставлення рахунків для страхових компаній.

Я. Швайковский підкреслив, що Direct Relief — міжнародна благодійна організація з Каліфорнії (США) — виділила на цю акцію 10 млн дол. США. «Ці кошти надходять від донорів із 73 країн світу», — зазначив він. За словами президента, ще одна нагальна потреба біженців — консультація лікаря: «Лікарі онлайн-клініки Dimedic надають консультації 12 год на добу, 7 днів на тиждень у всіх випадках, коли їх можна надати, як через мобільний додаток, так і за телефоном. Для цього ми найняли лікарів, які мають дозвіл на роботу в Польщі і володіють українською мовою. Це лікарі загальної практики та спеціалісти. Вони вже надають послуги».

Присутній на конференції посол України в Польщі Андрій Дещиця наголосив, що «він вражений цією ідеєю, яка була реалізована швидкими темпами». Він додав, що громадяни України, які приїхали до Польщі після початку війни, вже отримали допомогу у вигляді даху над головою, спеціальної та медичної допомоги, а також доступу до роботи та освіти. — Водночас ці люди потребують ліків. «Я бажаю їм бути здоровими і не користуватися цією допомогою, але я знаю, що життя таке, що потрібні ліки. Надання українцям можливості отримувати рецепти та ліки безкоштовно — важко переоцінити цю доброту та відданість», — зазначив А. Дещиця.

За матеріалами wroclaw.tvp.pl; www.pelion.eu; dimedic.eu; фото: виступає Андрій Дещиця

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті