Співоплата за ліки та допомога онкохворим з України в Німеччині

29 Квітня 2022 12:21 Поділитися

Біженці з України не зобов’язані вносити жодну доплату за ліки в аптеці під час оплати рожевих (що входять у каталоги послуг медичних страхових компаній) рецептів протягом перших 18 міс перебування в Німеччині. З ними слід поводитися, як з іншими бенефіціарами Закону про пільги для шукачів притулку (Asylbewerberleistungsgesetzes — AsylbLG). Про це нагадує Німецька асоціація фармацевтів (Deutsche Apothekerverband — DAV).

Тільки після закінчення 18-місячного терміну чи у разі відсутності реєстрації у соціальній службі біженці повинні сплачувати за ліки власні кошти. «Аптеки забезпечують українським біженцям співчутливе ставлення та допомогу. Добре, що в цій ситуації не доводиться робити співоплату, — зазначив Томас Діттріх (Thomas Dittrich), голова DAV, додавши, що аптекам доводиться при цьому враховувати численні особливості соціального права та долати бюрократичні перешкоди. Залежно від землі та муніципалітету відповідальність несуть або соціальні установи, або медична страхова компанія.

Законодавчо встановлена ​​співоплата становить 10% від ціни виписаних ліків, мінімум 5 євро і максимум 10 євро. Медичні страхові компанії заощаджують понад 2 млрд євро на рік за рахунок співплатежів, які доводиться стягувати з аптек.

Докладніше про медичне обслуговування

На відміну від багатьох інших країн, таких як Чехія, Польща, Литва, Латвія та ін., Німеччина не забезпечує вимушених переселенців з України повним обсягом медичних послуг, що доступні іншим громадянам за суспільний рахунок. Внесок страхових компаній у соціальне обслуговування тут дуже великий, тож шукачі прихистку, згідно з AsylbLG (§§ 4 і 6), мають право лише на особливо важливі послуги:

  • лікування при гострих захворюваннях і болю, станах під час вагітності та пологів;
  • щеплення (включаючи від COVID-19);
  • постачання медикаментів;
  • інші послуги, які необхідні для одужання або полегшення стану і наслідків хвороб, а також для запобігання збільшенню вираженості симптомів наявної хвороби.

Залежно від федеральної землі, і навіть відповідального муніципалітету, є дві різні схеми отримання біженцями медичної допомоги:

1) за ваучером на лікування (Behandlungsschein): українські біженці зазвичай отримують ваучер на лікування після реєстрації у відповідній місцевій установі, такій як управління соціального забезпечення або у справах іноземців; іноді з ними потрібно узгоджувати також направлення до спеціалістів або на госпіталізацію;

2) за страховою карткою (Versichertenkarte): у деяких федеральних землях лікувальні заклади виставляють рахунки за медичну допомогу безпосередньо лікарняним касам без ваучера на лікування; прикладами є Берлін, Бранденбург, Гамбург, Нижня Саксонія, Північний Рейн-Вестфалія, Рейнланд-Пфальц, Шлезвіг-Гольштейн та Тюрінгія.

Ініціативи на рівні професійної спільноти

Тим часом понад 500 лікарських практик столичного регіону погодилися надавати безкоштовну допомогу переселенцям з України. Серед них — лікарі практично з усіх дисциплін, а також психотерапевти. Адреси та телефони медичних закладів можна знайти на сайті www.kvberlin.de/fuer-patienten/ukraine. Відповідні мовні навички персоналу клінік також зазначені у списку.

Станом на кінець квітня майже 70 провідних онкологічних закладів Німеччини пропонують свою допомогу біженцям. Їх контактні дані публікує на своєму сайті Німецьке онкологічне товариство (Deutsche Krebsgesellschaft — DKG). З усіх організаційних питань рекомендують також звертатися до Infonetz Krebs — безкоштовної консультаційної служби.

У деяких регіонах діють також цільові благодійні фонди, які допомагають впоратися із широким колом проблем хворих та їх сімей. Наприклад, Берлінське онкологічне товариство (Berliner Krebsgesellschaft eV.) 30 березня оголосило про розширення фінансової допомоги для онкохворих з України в Берліні. Зібрані на благодійні цілі кошти витрачають, як зазначено у пресрелізі, на супутні потреби, наприклад, перуки чи функціональні ліжка. Інші види допомоги та її надавачі представлені на сайті www.krebsinformationsdienst.de.

За матеріалами www.krebsinformationsdienst.de;
www.ccc-netzwerk.de; www.krebsgesellschaft.de;
www.gesundheitsstadt-berlin.de; www.berliner-krebsgesellschaft.de
;
www.abda.de;
фото: ABDA

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Роман 26.10.2022 1:56
Доброго дня Можу я отримати як гуманітарну допомогу мед препарат золедронову кислоту онкохворому учаснику бойових дій Так як онкоцентр відмовляють у препараті Відсутність мотивують що іде війна мій номер 0957717863

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті