Майже 18 тис. громадян звернулися на урядову «гарячу лінію» з питань забезпечення ліками

19 Травня 2022 12:06 Поділитися

З початку вторгнення росії в Україну 24 лютого і до травня 2022 року на урядову «гарячу лінію» звернулося майже 18 тис. громадян з питань забезпечення ліками. Про це повідомляє «Урядовий кур’єр» з посиланням на ДУ «Урядовий контактний центр».

Консультанти урядової «гарячої лінії» переважно надавали заявникам роз’яснення щодо забезпечення інсуліном; спрощеної процедури видачі рецептів на ліки за програмою «Доступні ліки»; допомоги онкохворим, пацієнтам з ВІЛ та тим, хто потребує гемодіалізу, а також контакти МОЗ України. Найчастіше жителі країни запитували: як отримати рецепт; як знайти аптеку?

Звернення, які потребували більш детального вивчення, були зареєстровані та передані органам виконавчої влади відповідно до компетенції для розгляду та вирішення по суті порушених питань.

«Урядовий кур’єр» наводить деякі приклади звернень.

12 квітня на урядову «гарячу лінію» звернулася заявниця з Овруцького району Житомирщини з проханням допомогти одинокій пенсіонерці, яка має складну травму — перелом шийки стегна. Хвора потребувала заспокійливих та спазмолітичних засобів. Усі запаси ліків хвора використала. Через 6 днів після дзвінка на урядову «гарячу лінію» (за номером тел.: 1545) за підсумками розгляду звернення Житомирська обласна державна адміністрація повідомила, що у КНП «Овруцький центр первинної медико-санітарної допомоги» хвору жінку було оглянуто сімейним лікарем та видано необхідні препарати (за рахунок бюджетних коштів та гуманітарної допомоги).

У квітні житель селища в Донецькій обл., підпорядкованого Дружківській міськраді, зареєстрував електронне звернення на вебсайті Урядового контактного центру. Він потребував життєво необхідного препарату Лафансин XR, оскільки має хронічні хвороби (є особою з інвалідністю III групи). У зв’язку з цим просив допомогти у забезпеченні його цим препаратом.

У Дружківській міській військовій адміністрації Краматорського району Донецької обл. повідомили, що заявнику надано роз’яснення про необхідність евакуації у більш безпечне місце, де в наявності є необхідні медикаменти, у тому числі вказаний препарат, та може бути забезпечено спеціалізовану медичну допомогу, також проконсультували щодо шляхів та способів евакуації, запропонували допомогу в її організації.

Пенсіонерка з Чернівців звернулася на урядову «гарячу лінію» на початку березня 2022 р. з наступного приводу. Сімейний лікар поліклініки виписала заявниці паперовий рецепт на придбання за програмою «Доступні ліки» чи на пільгових умовах (безоплатно) препарату Амарил. Цього ж дня в аптеці ліки не видали, посилаючись на воєнний стан в Україні. Жінка просила допомогти придбати препарат у зазначеній аптеці. У відповіді Чернівецької міської ради зазначається, що відповідно до інформації КНП «Міська поліклініка № 1» заявниця забезпечена відповідним цукрознижувальним препаратом. Також їй надано роз’яснення щодо мережі аптек, які забезпечують ліками на пільгових умовах.

За матеріалами ukurier.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті