Сфера охорони здоров’я під час війни: які кроки подальшої відбудови пропонує ЄБА?

Збройна агресія російської федерації проти України спричинила необхідність в оперативних, а подекуди і нетривіальних заходах з боку держави та бізнесу. Про це зазначає Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА). «У перший день нападу росії на нашу країну Комітет з охорони здоров’я ЄБА сформував 8 першочергових кроків для підтримки держави фармацевтичною продукцією, більшість з яких було успішно впроваджено в життя», — йдеться в повідомленні.

ЄБА також інформує, що експертів Комітету з охорони здоров’я ЄБА було залучено до розробки одного з важливих регуляторних документів, результатом чого стало прийняття постанови КМУ від 15.04.2022 р. № 471 «Деякі питання екстреної державної реєстрації лікарських засобів, медичних імунобіологічних препаратів, препаратів крові, що виробляються або постачаються в Україну протягом періоду дії воєнного стану, під зобов’язання». Постановою запроваджено:

  • екстрену реєстрацію лікарських засобів з будь-якої країни світу (окрім країни-агресора);
  • електронні способи подання реєстраційних документів на ліки, у тому числі з використанням хмарних сховищ, що є значним кроком уперед;
  • автоматичне продовження чинності строкових реєстраційних посвідчень;
  • зняття обмежень щодо мінімального строку придатності лікарських засобів для постачання в Україну у разі наявності обґрунтування щодо їх використання до його закінчення;
  • доступ на ринок лікарських засобів в іноземній упаковці та ін.

Окрім того, у ЄБА зауважують, що низка складових, що передбачено цією постановою, впроваджувалася також окремими оперативними рішеннями державних регуляторів ще з перших днів війни проти України. Це сприяло уникненню ризиків гуманітарної катастрофи.

У повідомленні вказується, що бізнес, зі свого боку, спрямував усі зусилля на благодійність та недопущення повного руйнування логістичних ланцюгів через відмову деяких операторів постачати ліки до кордону з Україною, побудову нових ланцюгів постачання лікарських засобів та медичних виробів, у тому числі для пацієнтів, що беруть участь у клінічних дослідженнях.

«Особливу увагу було приділено забезпеченню нагальних потреб Збройних сил України, медичних закладів та аптек. Загалом, фармацевтична спільнота ЄБА надала гуманітарну допомогу в еквіваленті понад 5 млрд 87 млн грн та не припиняє свої зусилля в напрямку благодійності. Разом з тим, бізнес пропонує не зупинятися на досягнутих поточних успіхах та розпочати активну підготовку до подальшої розбудови галузі охорони здоров’я України», — наголошують у ЄБА.

На думку представників Комітету з охорони здоров’я ЄБА, базовими складовими такої відбудови мають стати:

  1. Всеохоплююча євроінтеграція галузі охорони здоров’я:
  • якнайшвидше затвердження сучасних стандартів (Державних будівельних норм та Санітарних правил і норм) будівництва та технічного забезпечення лікарень на заміну радянським нормам;
  • визначення європейської моделі доступу до медичної та фармацевтичної спеціальностей, самоврядування професій;
  • активна співпраця з інституціями ЄС, зокрема з Європейським агентством з лікарських засобів (European Medicines Agency — EMA), Європейською організацією верифікації лікарських засобів (European Medicines Verification System — EMVS);
  • початок внутрішньої оціночної місії щодо законодавчої та інституційної побудови фармацевтичної галузі та її регуляторних органів з метою набуття статусу члена фармацевтичної «екосистеми» ЄС;
  • початок потенційного включення України до централізованих та децентралізованих процедур реєстрації лікарських засобів у ЄС;
  • переоцінка підходів щодо підтвердження відповідності умов виробництва вимогам Належної виробничої практики (Good Manufacturing Practice — GMP) в Україні;
  • прискорення укладання та розширення Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції (Agreements on Conformity Assessment and Acceptance of Industrial Goods — ACAA) з ЄС щодо медичних виробів та угод щодо GMP стосовно ліків.
  1. Відновлення мережі медичних закладів на засадах спроможності, ефективності та доступності для пацієнтів України, із застосуванням сучасних стандартів будівництва, оснащення та з врахуванням необхідності оптимізації лікарняної інфраструктури.
  2. Переосмислення і остаточне визначення підходу щодо ролі та співвідношення участі держави та бізнесу в медичній галузі: перехід до рівних ринкових умов ведення медичного бізнесу, сучасних моделей державно-приватного партнерства в медицині.
  3. Забезпечення подальшого розвитку інструментів доступу до інновацій, їх стимулювання в Україні, зокрема у сфері клінічних досліджень та оцінки медичних технологій.
  4. Повноцінна діджиталізація: доступна телемедицина, електронна медична картка для пацієнтів та лікарів, електронні рецепти, eSubmission та eCTD формат для всіх реєстраційних процедур на ліки та інші необхідні компоненти.
  5. Оцінка місця України на світовому фармацевтичному ринку. На цій підставі:
  • розробка комплексного бачення механізмів стимулювання вітчизняного виробництва лікарських засобів;
  • знаходження глобальних ринків збуту;
  • локалізації та трансферу технологій, що відповідали б конкурентним та ринковим принципам (державне страхування експортних ризиків, кредитування для цілей переоснащення підприємств, визначення стабільного довгострокового державного замовлення, прискорена амортизація основних фондів, податкові знижки та/або повернення витрат, пов’язаних з впровадженням інновацій тощо), з урахуванням зобов’язань України в рамках Світової організації торгівлі та Угоди про Асоціацію з ЄС;
  • розширення державних програм та інструментів співоплати державою і громадянами вартості медичних послуг та лікарських засобів, медичних виробів, у тому числі шляхом реімбурсації.

«Комітет з охорони здоров’я ЄБА пропонує Міністерству охорони здоров’я та Національній раді з відновлення України врахувати ці пропозиції в подальшій роботі. Комітет готовий стати майданчиком для спільного опрацювання відповідних рішень, що має забезпечити новий рівень якості, доступності сучасної медичної допомоги для громадян України. Слава Україні!», — резюмується в повідомленні.

За матеріалами eba.com.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті