NICE: які препарати не слід призначати при остеоартрозі?

14 Червня 2022 1:21 Поділитися

Фізичні вправи відіграють важливу роль у терапії пацієнтів з остеоартрозом. Про це зазначається в проєкті оновлених рекомендацій Національного інституту здоров’я та якості медичної допомоги Великобританії (National Institute for Health and Clinical Excellence — NICE), обговорення якого закінчується 15 червня.

«Запропонуйте індивідуальну лікувальну фізкультуру всім людям з остеоартрозом (наприклад місцеве зміцнення м’язів, загальні комплекси аеробних вправ)… Поясніть пацієнтам, що біль у суглобах може посилюватися, коли вони починають лікувальну фізкультуру. Роз’ясніть, що:

  • регулярні та комплексні фізичні вправи, навіть якщо вони спочатку можуть викликати дискомфорт, будуть корисними для їхніх суглобів;
  • тривале підтримання фізичної активності збільшує його користь.

Пол Крісп (Paul Chrisp), директор Центру рекомендацій NICE, щодо медикаментозної терапії зазначив: «Хоча нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП), місцеві, а іноді й пероральні, залишаються важливим варіантом лікування при остеоартриті, ми вирішили не рекомендувати деякі засоби…». Так, не слід рутинно призначати:

  • парацетамол;
  • глюкозамін.

У розмовах із пацієнтами слід «пояснювати, що надійних доказів користі парацетамолу та глюкозаміну немає, а ризики сильних опіоїдів можуть перевищувати користь». Пацієнтам можна пропонувати НПЗП для місцевого застосування, а у разі неефективності або неможливості їх застосування розглянути можливість перорального прийому препаратів цієї групи, беручи до уваги їх токсичність щодо шлунково-кишкової, серцево-судинної систем, нирок та печінки. «Розгляньте призначення гастропротективної терапії пацієнтам, що приймають НПЗП».

У проєкті рекомендацій також пропонується діагностувати остеоартрит клінічно без візуалізації у людей віком від 45 років, які відмічають біль у суглобах у зв’язку з фізичною активністю, не мають ранкової скутості суглобів або вона триває не більше 30 хв.

За матеріалами www.nice.org.uk

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті