ЄС не дозволить Польщі зміцнювати фармацевтичну незалежність?

02 Червня 2022 3:13 Поділитися

Польське управління з питань конкуренції та захисту прав споживачів (Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów — UOKiK) підготувало коментарі щодо проєкту змін до закону про відшкодування вартості лікарських засобів (ustawy o refundacji leków). Метою цих законотворчих зусиль міністерства охорони здоров’я є підвищення інвестиційної привабливості діяльності, пов’язаної з охороною здоров’я, на території Республіки Польща, забезпеченням лікарського суверенітету шляхом розвитку виробництва ліків на території Республіки Польща. Законопроєкт передбачає, зокрема, запровадження статусу «партнерів з фармацевтичної безпеки країни» (partnerów bezpieczeństwa lekowego kraju) та низку заходів з допомоги вітчизняним виробникам.

Підвищення інвестиційної привабливості

Такі виробники зможуть отримати пільги в рамках подання заявки на відшкодування, зокрема:

  • зниження плати за заявку про відшкодування або доповнення до неї;
  • звільнення від обов’язку сплати надлишкової суми у разі перевищення загального бюджету на відшкодування — ці витрати несе Народний фонд охорони здоров’я (Narodowy Fundusz Zdrowia);
  • продовження терміну, на який видається рішення про відшкодування, тим самим зменшуючи витрати на його отримання).

Більше того, створюючи списки безкоштовних ліків для осіб літнього віку і вагітних (так звані списки 75+ і Вагітність+), міністр спочатку має включити в дану лімітну групу (grupie limitowej) продукцію польських виробників. Ними вважаються ліки, створення яких, включаючи закупівлю та прийняття на виробничій ділянці виробником необхідних матеріалів, повністю відбуваються на території Республіки Польща.

Згідно з обґрунтуванням до проєкту закону це означає, що ліки, вироблені за межами Польщі, можуть бути включені до цих переліків лише в тому випадку, якщо в певній групі немає ліків, вироблених на території Республіки Польща, або якщо відповідне виробництво не відповідає попиту на ці ліки, або коли ліки, вироблені за межами території Республіки Польща, не можуть бути замінені іншими препаратами за даними клінічними показаннями.

В Італії подібні рішення визнали дискримінаційними

Рішення щодо відшкодування витрат, що сприяють виробництву ліків у Польщі, можуть являти собою державний протекционізм, що йде врозріз із позицією ЄС, оцінює UOKiK.

UOKiK наводить приклад справи Єврокомісії проти Італії, в якій були перевірені на предмет відповідності європейським нормам два способи встановлення цін на фармацевтичну продукцію. Перший полягав у тому, що вартість досліджень включалася в ціну продукту. При цьому вона не може бути підвищена більше ніж на 10% (без ПДВ) або 12%, якщо дослідження призводить до значних інвестицій на території країни.

Другий полягав у тому, що у випадку запатентованих лікарських засобів, які вважаються особливо оригінальними та інноваційними, відпускна ціна продукту, без урахування ПДВ, може бути підвищена до 20% у звичайних випадках і до 40% — для продукції, яка є результатом випробувань, проведених повністю на території країни.

«Обидва методи, за задумом законодавця, були запроваджені для розвитку італійської промисловості та досліджень, що проводяться на території цієї країни. Обидва методи були визнані судом дискримінаційними. Хоча це рішення не було винесено у справі про державну допомогу, воно показує, що запровадження заходів, спрямованих на стимулювання вітчизняного виробництва та досліджень, може розглядатися як дискримінація іноземного виробництва (і, таким чином, сприяння вітчизняному виробництву), — оцінили в UOKiK.

За матеріалами uokik.gov.pl; www.rynekzdrowia.pl

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті