У Канаді фармацевтам дозволили призначати препарат від COVID-19

08 Червня 2022 10:52 Поділитися

У квітні–травні 2022 р. у деяких провінціях Канади — Квебек, Саскачеван, Ньюфаундленд та Лабрадор – дозволили фармацевтам громадських аптек самостійно призначати рецептурний препарат для лікування пацієнтів з COVID-19 — Paxlovid (нірматрелвір та ритонавір у таблетках) за певних умов. Надання препарату фінансується державою, тому пацієнт отримує його цілком безкоштовно.

Фармацевти Квебеку на фоні інших 9 провінцій та 3 територій Канади мали відносно широкі повноваження ще до того, як вони змогли призначити противірусний препарат при COVID-19 (Nakhla N. et al., 2021). Так, вони можуть призначити терапію рецептурними ліками в екстрених випадках і при нетяжких захворюваннях. Інші види лікування можуть бути розпочаті через угоди про спільну практику (collaborative practice agreements). До того ж, фармацевти мають широкі можливості модифікувати медикаментозну терапію, оновлювати рецепти, вводити вакцини та інші ліки ін’єкційним шляхом.

Фармацевти, які працюють у лікарнях Квебеку, отримали повноваження призначати противірусний препарат у січні — на 3 міс раніше, ніж їхні колеги з громадських аптек — незалежно або через угоди про співпрацю. Фармацевти, які працюють в лікарнях, мають ще ширші повноваження, виконувати які наразі допомагають їхні колеги-першостольники. Наприклад, фармацевт громадської аптеки з’ясував, що пацієнт не може приймати препарат нірматрелвіру та ритонавіру через протипоказання. У такому разі може зателефонувати фармацевту, який працює в лікарні, і домовитися про альтернативу, наприклад, ремдесивір або терапію моноклональними антитілами, яку такий фармацевт уповноважений призначати. Як зазначила Наталі Марсо (Nathalie Marceau), радник з професійних питань Асоціації лікарняних аптек Квебеку (Association des pharmaciens des établissements de santé — APES), співпраця між фармацевтами створює «шлях фармацевтичної допомоги», якого раніше не існувало.

Серед усіх зазначених провінцій тільки у Саскачевані фармацевти зобов’язані пройти тренінг, запропонований організацією з безперервного підвищення кваліфікації для фармацевтів (Continuing Professional Development for Pharmacy Professionals — CPDPP). Вони також повинні дотримуватися алгоритмів, рекомендацій Служби медичної інформації (medication information service — medSask) та затвердженої форми протоколу оцінки пацієнта. Зокрема, фармацевт має коригувати режим дозування препарату у осіб з ослабленою функцією нирок.

Проте у Саскачевані фармацевт отримує від міністерства охорони здоров’я по 18 канадських доларів за роботу з пацієнтом з неважкими захворюваннями. У Квебеку платня за таку роботу становить 16 дол., а у Ньюфаундленді та Лабрадорі не передбачається грошової винагороди за громадський рахунок (Canadian Foundation for Pharmacy, Fee and Claims Data for Government-Sponsored Pharmacist Services; Noseworthy J., 2013).

У Британській Колумбії фармацевти, хоч і не роблять цього самостійно, але можуть ініціювати призначення комбінованого препарату нірматрелвіру та ритонавіру. Так, якщо протягом 3 днів з моменту розвитку симптомів пацієнту не вдалося отримати консультацію лікаря, фармацевт направляє його до громадської служби допомоги при COVID-19, яка збирає дані та віддає їх в обробку прикріпленим медичним працівникам. Про це нагадує офіційне видання «PharmaCare».

Як і інші ліки, що відпускаються за рецептом, нірматрелвір/ритонавір має надаватися відповідно до Стандартів практики Коледжу фармацевтів Британської Колумбії (College of Pharmacists of BC’s), включаючи ідентифікацію пацієнта, ознайомлення з його фармацевтичними даними (PharmaNet), документацією та консультації. Фармацевтам нагадують, що кожен рецепт має бути перевірений на предмет повноти та відповідності, а особиста інформація про здоров’я пацієнта — щодо ускладнень, пов’язаних з медикаментозною терапією, дублюванням призначень та будь-яких інших потенційних проблем. Спостерігаючи за ходом лікування, фармацевт повинен звязатися з пацієнтом на 6–10-й день з моменту відпуску препарату. Якщо 3 спроби зателефонувати виявляться марними, роблять відповідний запис у профілі пацієнта. Плата за клінічний супровід хворого, якому призначено препарат, становить 15 канадських доларів.

Натомість, у США фармацевти не можуть призначати нірматрелвір/ритонавір. У випуску «New York Times» від 26 квітня висловлено занепокоєння з цього приводу, бо звернення до лікаря залишається проблемою для багатьох американців. Незважаючи на те що препарат, що застосовується при COVID-19 є безкоштовним, незастраховані пацієнти та люди з високими франшизами у страхових планах, повинні платити за консультації, отримуючи рецепт в аптечній клініці чи центрі невідкладної допомоги.

Список використаної літератури

Nakhla N., Shiamptanis A. (2021) Pharmacist Prescribing for Minor Ailments Service Development: The Experience in Ontario. Pharmacy  9(2), 96; https://doi.org/10.3390/pharmacy9020096.

Noseworthy J. (2013) Minor ailments across Canadian jurisdictions. Can Pharm J (Ott), 146(5): 296-298.

За матеріалами www.apesquebec.org; www2.gov.bc.ca;
www.bcpharmacy.ca; pans.ns.ca; cfpnet.ca; www.nytimes.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті