6 природних компонентів із антигістамінними властивостями для боротьби з алергічним ринітом

13 Червня 2022 10:06 Поділитися

Пацієнти з алергічним ринітом часто цікавляться засобами на рослинній основі, що могли б допомогти полегшити симптоми захворювання. Наразі активно вивчаються різноманітні рослинні екстракти та компоненти рослинного походження, які, як очікується, могли б мати антигістамінні властивості, тобто блокувати активність гістаміну в організмі. Гістамін — це білок, відповідальний за симптоми алергії, такі як чхання, свербіж очей і горла. Далі мова піде про 6 природних компонентів з антигістамінними властивостями.

  1. Вітамін С

Вітамін С в значних кількостях міститься в цитрусових, чорній смородині, ківі, полуниці, томатах, броколі, цвітній капусті та ін. Як відомо, вітамін С зміцнює імунну систему. Він також має антигістамінні властивості, згідно з результатами дослідження щодо застосування вітаміну С в терапії пацієнтів з алергією, оскільки окиснювальний стрес відіграє ключову роль у розвитку алергічних захворювань. Оскільки вітамін С є потужним антиоксидантом і має протизапальні властивості, він може бути ефективним при лікуванні хворих з алергією. Дослідники помітили, що високі дози вітаміну С, що вводився внутрішньовенно, зменшували вираженість симптомів алергії. Крім того, більше 50% хворих, що отримували вітамін С, не мали необхідності приймати інші протиалергічні засоби. Також було відмічено, що дефіцит вітаміну С може призвести до розвитку захворювань, асоційованих з алергією.

  1. Кремена лікарська (підбіл або лопух водяний)

Кремена — це чагарник, який росте в Азії, Європі та деяких частинах Північної Америки. Люди часто використовують його при мігрені та алергічному риніті. За даними Національного центру комплементарного та інтегративного здоров’я США (National Center for Complementary and Integrative Health — NCCIH), кремена може мати антигістамінні властивості. Результати огляду 16 рандомізованих контрольованих досліджень, в ході яких було вивчено 10 рослинних продуктів, свідчать про те, що кремена може бути ефективною під час лікування пацієнтів з алергічним ринітом. Цей огляд показав, що кремена перевершує плацебо та є такою ж ефективною, як антигістамінні препарати, щодо зменшення вираженості симптомів алергії. Однак автори огляду зазначають, що деякі великі дослідження фінансувалися промисловими виробниками, і тому необхідні подальші незалежні випробування. Згідно з результатами огляду, більшість людей добре переносять кремену, але водночас вона може викликати розвиток таких побічних ефектів, як утруднене дихання, діарея, сонливість, втома, головний біль, свербіж в очах. Крім того, неочищені екстракти кремени містять алкалоїди, які можуть викликати пошкодження печінки та рак. Доступні екстракти кремени, які не містять цих речовин, однак бракує досліджень довгострокових наслідків використання цих продуктів. Екстракт рослини також може викликати алергічні реакції у людей з чутливістю до амброзії, хризантем, чорнобривців і ромашок.

  1. Бромелайн

Бромелайн — це фермент, який міститься в ананасах та доступний у складі дієтичних добавок. Бромелайн є популярним природним засобом, що застосовувався для усунення набряків та запалення, особливо пазух носа, а також після травми або операції. Дослідження на тваринах показують, що бромелайн може зменшити алергічну сенсибілізацію та вираженість алергічних захворювань дихальних шляхів завдяки своїм протизапальним і протиалергічним властивостям. Втім у деяких людей пероральний прийом бромелайну може викликати розвиток небажаних реакцій, таких як зміни менструального циклу, розлад травлення, збільшення частоти серцевих скорочень. Ну і звісно, людям з алергією на ананас слід уникати бромелайну.

  1. Пробіотики

Пробіотики — це добавки, які містять мікроорганізми, що можуть бути корисними для здоров’я, допомагаючи організму підтримувати здоровий баланс кишкових бактерій. Пробіотики здатні покращувати роботу імунної системи, що може допомогти організму боротися з алергією. Однак результати досліджень, за даними NCCIHT, досить неоднозначні та значно варіюють щодо різних пробіотиків.

  1. Кверцетин

Кверцетин є флавоноїдом з антиоксидантними властивостями, який міститься в багатьох рослинах і продуктах харчування. Дослідження показують, що додавання кверцетину до дієти може допомогти полегшити симптоми алергії. Результати іншого дослідження свідчать, що кверцетин може мати протиалергічні та антигістамінні властивості. В одному дослідженні на тваринах було показано, що кверцетин може зменшити респіраторні ефекти алергії, знижуючи запалення дихальних шляхів. Однак докази його ефективності неоднозначні, і, згідно з NCCIHT, немає достатньо доказів, щоб припустити, що кверцетин може полегшити алергічний риніт. Кверцетин природним чином міститься в багатьох продуктах і травах, включаючи: яблука, ягоди, чорний та зелений чай, броколі, виноград, гінкго білоба, перець, червоне вино. Кверцетин, як правило, добре переноситься, але у деяких людей може викликати головний біль і поколювання в руках і ногах. Дуже високі дози кверцетину при тривалому прийомі можуть спричинити ураження нирок.

  1. Куркумін

Куркумін також має антиоксидантні та протизапальні властивості, тож, ймовірно, може захистити від гострого запалення дихальних шляхів пацієнтів із симптомами респіраторної алергії. У експерименті на тваринах, результати якого були опубліковані в журналі «Inflammation», китайськими вченими було показано, що застосування куркуміну може зменшити вираженість запалення. Крім того, дослідникам вдалося показати молекулярний механізм такої дії.

Існує ще велика кількість природних компонентів, властивості яких в контексті полегшення симптомів алергічного риніту активно досліджуються, серед них астрагал, екстракт виноградних кісточок, омега-3 жирні кислоти, кропива дводомна, екстракт кори французької сосни морської, спіруліна.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
за матеріалами www.medicalnewstoday.com,
www.nccih.nih.gov, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті