Скасовано дублюючі норми щодо обігу ліків під час війни

Наказом МОЗ України від 21.06.2022 р. № 1076 визнано таким, що втратив чинність, наказ МОЗ України від 04.03.2022 р. № 413 «Деякі питання обігу та відпуску лікарських засобів в умовах воєнного стану».

Нагадаємо, наказом № 413, зокрема, дозволялося:

  • аптекам та їх структурним підрозділам здійснювати без рецепта лікаря відпуск та реалізацію лікарських засобів (крім лікарських засобів, які містять наркотичні засоби, психотропні речовини та виписуються на рецептурних бланках форми № 3, комбінованих лікарських засобів, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини чи прекурсори в кількості, що не перевищує їх гранично допустиму норму, отруйних та сильнодіючих лікарських засобів), які згідно з інструкцією для медичного застосування підлягають відпуску за рецептом, за кошти пацієнта та/або інших джерел, не заборонених законом, крім бюджетних коштів;
  • працівникам аптек та їх структурних підрозділів надавати фармацевтичну допомогу пацієнтам при відпуску лікарських засобів, зазначених у підпункті 1 пункту 1 цього наказу;
  • ліцензіатам, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з виробництва (виготовлення) лікарських засобів в умовах аптеки, роздрібну торгівлю лікарськими засобами, виготовленими в умовах аптек (далі — екстемпоральні препарати), через аптеки та їх структурні підрозділи, що належать іншим ліцензіатам з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, за умови наявності контракту;
  • транспортувати екстемпоральні препарати транспортом загального користування (у тому числі тим, яким здійснюється перевезення пасажирів) та у поштових або багажних відправленнях, за умови дотримання їх умов зберігання, визначених виробником;
  • зберігати екстемпоральні препарати, у складських приміщеннях, відомості про які відсутні у ліцензійному реєстрі з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), за умови дотримання їх умов зберігання, визначеними виробником.

Наказ № 413 скасовано у зв’язку з прийняттям постанови КМУ від 07.05.2022 р. № 542, якою вищезазначені положення внесено безпосередньо в Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів).

Однак якщо наказ № 413 стосувався в основному ліцензіатів, які займаються виробництвом екстемпоральних лікарських засобів, то зміни постанови № 542 поширюються на більше коло суб’єктів. Так, наказом № 413 дозволялося ліцензіатам, які займаються виготовленням екстемпоральних препаратів, здійснювати їх роздрібну торгівлю через аптеки та їх структурні підрозділи, що належать іншим ліцензіатам з роздрібної торгівлі ліками. Водночас постановою № 542 дозволяється продавати не лише екстемпоральні ліки через аптеки інших ліцензіатів, але й всі інші ліки.

Також постановою № 542 всім ліцензіатам дозволяється транспортування лікарських засобів транспортними засобами загального користування, зокрема тими, якими здійснюється перевезення пасажирів, та у поштових або багажних відправленнях, та зберігати ліки у складських приміщеннях, відомості про які відсутні у ліцензійному реєстрі з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів). Єдиною умовою під час такого транспортування та зберігання є дотримання визначених виробником умов зберігання.

Як і раніше, аптекам дозволено відпускати рецептурні ліки без рецепта за кошти пацієнта та/або інших джерел, не заборонених законом, крім бюджетних коштів, за умови надання пацієнтам працівниками аптек та їх структурних підрозділів під час відпуску таких лікарських засобів роз’яснення щодо необхідності їх застосування згідно із зазначеною інструкцією. Однак це положення не стосується лікарських засобів, які містять наркотичні засоби, психотропні речовини та виписуються на спеціальних рецептурних бланках за формою № 3, комбінованих лікарських засобів, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини чи прекурсори в кількості, що не перевищує їх гранично допустиму норму, отруйних та сильнодіючих лікарських засобів.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті