ДП «Центр медичного забезпечення» відновлює поставки ліків до медичних закладів

27 Червня 2022 10:20 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я України зазначає, що повномасштабне вторгнення рф стало серйозним викликом для усієї системи охорони здоров’я України. І попри низку терміново ухвалених рішень та наявність лікарських засобів на складах, лікувальні заклади на місцях у певний період стикалися з перебоями в постачанні.

Це пов’язано зі значним руйнуванням інфраструктурних об’єктів і, як наслідок, порушенням ланцюгів доставки необхідних медичних виробів та фармацевтичної продукції.

У повідомленні йдеться, що відновленням таких поставок опікується державне підприємство «Центр медичного забезпечення МОЗ України» (далі — ДП «ЦМЗ»), оскільки одним із напрямів його діяльності є надання послуг із забезпечення закладів охорони здоров’я та інших підприємств і організацій продовольчими та непродовольчими товарами, медичними виробами, фармацевтичною продукцією тощо.

«ДП «ЦМЗ» має значні напрацювання у взаємодії з заводами — виробниками фармацевтичної продукції та медичних виробів, офіційними дистриб’юторами та представництвами виробників. Це дає змогу значно знизити собівартість лікарських засобів. Для надання допомоги в постачанні фармацевтичної продукції медичним закладам застосовується мінімальна націнка, яка покриває виключно організаційні витрати», — наголошують у МОЗ.

У повідомленні також зазначається, що задля здійснення відповідної діяльності ДП «ЦМЗ» отримало всі необхідні дозвільні документи, а саме:

  • ліцензію на провадження господарської діяльності з оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами (наказ Держлікслужби  від 31.05.2022 р. № 395);
  • ліцензію на право здійснення господарської діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів (протокол засідання робочої групи Держлікслужби від 16.06.2022 р.).

Окрім того, як зауважують у Міністерстві, наразі державне підприємство здійснює перемовини із заводами-виробниками в Республіці Індія та в Республіці Туреччина щодо можливості постачання в Україну лікарських засобів (антибіотики, препарати, показані для лікування хвороб серцево-судинної системи, прекурсори тощо). Реалізація цього проєкту запланована на липень–вересень 2022 р. «Підприємство планує сформувати ефективну логістичну систему на території України, і робота в цьому напрямку триває», — йдеться в повідомленні.

Додатково

ДП «ЦМЗ» має державну форму власності та належить до сфери управління Міністерства охорони здоров’я. На діяльність підприємства не виділяються кошти державного бюджету, воно перебуває на самозабезпеченні.

До 24 лютого підприємство займалося також організацією та забезпеченням медичного туризму в Україні. Однак через розпочату росією повномасштабну війну і запровадження в Україні воєнного стану розвиток цього напряму тимчасово призупинений.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті