Порушення законодавства про захист економічної конкуренції: АМКУ розпочав розгляд справи проти МОЗ

28 Червня 2022 3:16 Поділитися

Антимонопольний комітет України (АМКУ) нагадує, що 15 лютого надав рекомендації Міністерству охорони здоров’я щодо необхідності приведення у відповідність наказів відомства, що визначають номенклатуру до закупівель лікарських засобів для лікування пацієнтів із хворобою Гоше.

Окрім того, в повідомленні зазначається, що у 2021 р. в Україні було 67 пацієнтів з хворобою Гоше. Вони потребують тривалого та безперебійного лікування (ферментної замісної терапії) у вигляді інфузійного введення лікарських засобів раз на два тижні.

Призначення ферментної замісної терапії здійснюється комісією в Національній дитячій спеціалізованій лікарні МОЗ України «ОХМАТДИТ». Підбір препаратів вимагає індивідуального підходу до кожного пацієнта з урахуванням результатів лабораторної діагностики та згідно з даними початкової оцінки стану пацієнта.

Загалом в Україні зареєстровано три препарати для терапії пацієнтів з хворобою Гоше:

  • Церезим 400 ОД (іміглюцераза);
  • Впрів (велаглюцераза альфа);
  • Елелісо (таліглюцераза альфа).

Важливо, що такі препарати відрізняються показаннями до застосування залежно від типу хвороби та віку пацієнтів.

Закупівля лікарських засобів для лікування пацієнтів з хворобою Гоше здійснюється за рахунок державних коштів, шляхом проведення централізованих публічних закупівель. Номенклатуру лікарських засобів для таких закупівель щорічно формує МОЗ.

Разом з тим, АМКУ встановлено, що МОЗ України формувало Номенклатуру лікарських засобів таким чином, що замовник у процедурі закупівлі мав включати в один лот усі три лікарські засоби для лікування пацієнтів з хворобою Гоше, що формують різні товарні ринки і не є взаємозамінними.

«Наслідками такого спотворення конкуренції може бути вимушене переведення пацієнтів на лікування винятково одним лікарським засобом, що створить безальтернативність, і у разу неефективності чи непереносимості (алергічної реакції) препарату пацієнт залишиться без лікування, що створить загрозу його життю», — підкреслюють в АМКУ.

Крім того, АМКУ не виключає можливості отримання переможцем процедури закупівлі замовлення на лікарський засіб, який за своїми терапевтичними властивостями не може застосовуватися для терапії пацієнтів з хворобою Гоше ІІІ типу, а також дітей від народження до 2–4 років. Тож, закуплений лікарський засіб залишиться невикористаним, що свідчитиме про нераціональне витрачання бюджетних коштів.

Після того, як АМКУ було виявлено спотворення конкуренції на ринку лікарських засобів для лікування пацієнтів з хворобою Гоше, що може призвести до неналежного лікування дітей та нераціонального використання бюджетних коштів, МОЗ було надано рекомендації припинити перелічені дії та усунути причини виникнення порушення.

Мова йшла про приведення у відповідність наказів відомства, що визначають номенклатуру до закупівель лікарських засобів для лікування пацієнтів з хворобою Гоше.

«Важливо наголосити, що ця проблематика є актуальною впродовж кількох останніх років. Приміром, АМКУ ще у 2019 р. звертався до МОЗ зі схожими застереженнями під час розробки Номенклатури на 2020 р.» — зауважують в АМКУ.

Також варто зауважити, що законодавство зобов’язує розглянути рекомендації АМКУ органи чи осіб, яким їх було надано, та повідомити про результати їх розгляду комітету.

Міністерство охорони здоров’я України, розглянувши рекомендації АМКУ, зазначило, що вважає недоцільним їх виконання та, відповідно, не припинило дії, що містять ознаки порушень законодавства про захист економічної конкуренції.

Оскільки дії, що мають негативний вплив на конкуренцію, тривають, АМКУ розпочав розгляд справи про порушення Міністерством охорони здоров’я України законодавства про захист економічної конкуренції.

Довідково

Хвороба Гоше — рідкісне спадкове захворювання, викликане генетичними мутаціями, яке має три типи.

  •  І  тип — не невропатична (найбільш поширений);
  • ІІ — гостра невропатична (призводить до летального наслідку протягом перших двох років життя);
  • ІІІ тип — підгостра невропатична.

За матеріалами amcu.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті