Заборона абортів? Телемедицина може потрапити в тренд — американське дослідження

06 Липня 2022 4:56 Поділитися

У «JAMA Network» опубліковано результати дослідження, виконаного у зв’язку з проведенням підготовки у США до заборони на рівні окремих штатів штучного переривання вагітності за бажанням жінки. Його автори проаналізували пошукові тенденції Google щодо відповідних препаратів.

Так, 2 травня 2022 р. громадськість ознайомилася з висновком Верховного суду Сполучених Штатів, яким анонсували намір скасувати рішення у справі Ро V Уейда 1973 р. та дозволити штатам обмежувати або забороняти права жінок на аборти. Занепокоєння з приводу втрати доступу до легальних абортів може призвести до того, що громадськість почне шукати інформацію про різні варіанти отримання послуг з переривання вагітності.

Використовуючи сервіс google.com/trends, автори відокремили пошукові запити в інтернеті, які надходять із США, щодо препаратів (таблеток) для переривання вагітності (міфепристон/міфепрекс, мізопростол/цитотек) з 1 січня 2004 р. (відколи Google почав збирати дані) до 8 травня 2022 р. Google надає дані про відносні обсяги пошуку (relative search volumes — RSV) зі значеннями від 0 до 100, де 100 — це найбільший обсяг пошуків за основними термінами та вибраним користувачем періодом часу або географією. Меншим значенням присвоюється пропорційно менше число; наприклад, 50 означає вдвічі менше пошуків порівняно з найбільшим обсягом.

Період після появи висновку відповідав найбільшій кількості пошукових запитів у Google щодо ліків для аборту в США з приблизно 350 000 запитів в інтернеті за тиждень з 1 до 8 травня 2022 р. Кількість пошукових запитів була на 162% більшою протягом 72-годинного наступного періоду порівняно з аналогічним попереднім. При цьому значно більше пошуків відбувалося в штатах з більш обмеженими репродуктивними правами.

На думку авторів, підвищений інтерес до препаратів для переривання вагітності має насторожити лікарів, оскільки велика кількість їхніх пацієнтів може вибрати цей варіант та використати його самостійно. Дійсно, національне інтернет-опитування 2017 р. показало, що 1,4% жінок репродуктивного віку (18–49 років) повідомили про намагання зробити аборт самостійно протягом свого життя, що з поправкою на занижувальний коефіцієнт свідчить про те, що 7,0% могли спробувати зробити аборт самостійно.

Незважаючи на те що для отримання міфепристону/міфепрексу чи мізопростолу/цитотеку потрібен рецепт, а їх використання обмежене в деяких штатах, пошук в інтернеті може відображати людей, які:

  • потенційно можуть відвідати лікаря;
  • шукають заміну та/або заборонені ліки для переривання вагітності як альтернативу;
  • готуються до телемедичних консультацій з медичними працівниками.

Автори пишуть лише про покращення інформування жінок щодо доступності тих чи інших варіантів отримання препаратів, але зрозуміло, що телемедицина має особливо великі шанси стати в нагоді.

За матеріалами jamanetwork.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті