ICH опублікувала проєкт настанови про взаємодії ліків та дослідження транспортерів

08 Липня 2022 3:06 Поділитися

У червні 2022 р. Міжнародна рада з гармонізації технічних вимог до реєстрації лікарських засобів для людини (International Conference on Harmonization — ICH) опублікувала свій узгоджений проєкт настанов (M12) щодо досліджень взаємодії лікарських засобів. Він покликаний узгодити рекомендації, випущені кількома регуляторними органами, з метою створення єдиного довідкового документа. Ним має бути завершено велику роботу*, проведену за період 2012–2020 рр. Європейським агентством з лікарських засобів (European Medicines Agency — EMA), Японським агентством фармацевтичних препаратів та медичних виробів (Pharmaceuticals and Medical Devices Agency — PMDA) та Управлінням з контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами США (Food and Drug Administration — FDA).

ICH M12 зрештою стане стандартним посібником для спонсорів, які займаються розробкою ліків від доклінічної фази до остаточного подання на реєстрацію. Рекомендації охоплюють проведення досліджень взаємодії лікарських засобів як in vitro, так і на клінічному рівні.

Сфера застосування настанови здебільшого стосується фармакокінетичних взаємодій, особливо опосередкованих ферментами та транспортерами, стосовно переважно малих хімічних молекул. Оцінка взаємодій біологічних препаратів розглядається коротко, з акцентом на моноклональні антитіла та кон’югати «антитіло — лікарський засіб». Надано вказівки щодо дослідження реакцій, опосередкованих інгібуванням або індукцією ферментів чи транспортерів, як in vitro, так і in vivo, а також щодо інтерпретації результатів та їх трансформації у відповідні рекомендації щодо лікування. Настанова також містить вказівки щодо того, як дослідити взаємодію, опосередковану метаболітами. Також розглянуто використання оцінки даних на основі моделі та прогнозування.

У рамках обговорення «Clinical Pharmacology & Therapeutics» (CPT), журнал Американського товариства клінічної фармакології та терапії (American Society for Clinical Pharmacology & Therapeutics — ASCPT) — провідне видання в галузі клінічної фармакології, запрошує подати матеріали для спеціального тематичного випуску «Транспортери», публікація якого запланована на вересень 2022 р.

Тематичний випуск «Транспортери» буде присвячений ролі транспортерів у клінічній фармакології, від відкриття та розробки ліків до впровадження у клінічну практику. Приклади тем, які входять до цієї сфери, включають, але не обмежуються:

  • підходи до визначення нових або цільових терапевтичних засобів, що взаємодіють з транспортерами;
  • нові ідеї щодо молекулярних механізмів регуляції, експресії або модуляції транспортерів;
  • експериментальні, спостережні або реальні дослідження впливу транспортерів на ефективність і токсичність ліків;
  • виявлення або оцінка біомаркерів взаємодії ліків і переносників;
  • функціональна геноміка транспортерів, поліморфізм транспортерів у фармакогеномних дослідженнях;
  • регуляторні перспективи ліків, що впливають на транспортери;
  • нові методи модуляції або аналізу активності транспортера, наприклад, тривимірні культури, екзосоми.

Особливо заохочують роботи, присвячені недостатньо вивченим популяціям (діти, вагітні, меншини), а також випробуванням впровадження генотипування для визначення поліморфізму переносників.

Проте не тільки ліки, але й дієтичні добавки взаємодіють між собою, із ліками та транспортними білками. Задля дослідження відповідних ефектів співпрацюють Сегедський університет (Szegedi Tudományegyetem) (Угорщина) та компанія «Solvo Biotechnológiai Zrt.», що розробляє тест-системи in vitro, які підходять для дослідження взаємодій між ліками, опосередкованими транспортними білками.

У процесі розробки ліків подібні випробування суворо регламентовані, розробники повинні проводити їх для кожного кандидата в препарати. Для дієтичних добавок немає такого суворого протоколу тестування. При цьому можуть відбуватися надзвичайно цікаві взаємодії. Одним з ключових прикладів взаємодії лікарських засобів з переносниками, що беруть участь в абсорбції вітамінів, є здатність федратинібу, кандидата в препарати, що може використовуватися  для лікування пацієнтів з мієлофіброзом, специфічно інгібувати абсорбцію вітаміну B1 через білок-переносник. Таким чином можуть розвинутися тяжкі порушення обміну вітамінів, зазначила Емез Кіс (Kis Emese), науковий директор компанії. Побічним ефектом цього кандидата в препарати може бути дефіцит B1, причому застосування дієтичних добавок не буде вирішенням проблеми.

Мета спільного проєкту «Solvo» та Сегедського університету, запланованого на 3 роки, — скласти карту та ідентифікувати транспортери, які беруть участь в абсорбції та розподілі в організмі обраних харчових добавок, а потім, на основі цих знань, визначити потенційно значущі лікарські взаємодії. Також дослідники хочуть знати, які препарати взаємодіють з транспортерами, які беруть участь у засвоєнні вітамінів, тим самим підвищуючи ризик розвитку авітамінозів.

За матеріалами database.ich.org; www.ascpt.org; www.solvobiotech.com

*Zhang L., Liu Q., Huang S.-M., Lionberger R. (2022) Transporters in Regulatory Science: Notable Contributions from Dr. Giacomini in the Past Two Decades. DMD Fast Forward, June 29. DOI: 10.1124/dmd.121.000706

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті