Е-рецепт на антибіотики пацієнти отримуватимуть із серпня 2022 р.

11 Липня 2022 5:44 Поділитися

Пацієнти отримуватимуть електронний рецепт (далі — е-рецепт) для придбання антибіотиків за власні кошти уже з серпня 2022 р. Варто зауважити, що у зв’язку з повномасштабним вторгненням рф на територію України впровадження е-рецепта на антибіотики з 1 квітня було відтерміновано на певний час.

У повідомленні зазначається, що це перший етап у впровадженні е-рецепта на всі рецептурні ліки в Україні та перший крок у розв’язанні проблеми їх неконтрольованого застосування.

У МОЗ підкреслюють, що регулювання відпуску антибіотиків шляхом запровадження е-рецепта — одне з рішень, яке дозволить відстежувати дані про призначення та обсяги використання антибіотиків в Україні, а також протистояти антибіотикорезистентності, внаслідок якої все більше і більше інфекцій набувають стійкості до медикаментів.

Нововведення почне діяти в рамках перехідного періоду в медичних закладах, що працюють з електронною системою охорони здоровʼя (ЕСОЗ). Якщо заклад охорони здоровʼя, до якого звертається пацієнт, не підключений до ЕСОЗ, лікар має виписати паперовий рецепт.

Марія Карчевич, заступник міністра охорони здоров’я України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації, підкреслила, що під час перехідного періоду пацієнт зможе придбати необхідні ліки за рецептом у будь-якій аптеці. Для цього достатньо лише надати фармацевту інформаційну довідку, яку лікар видасть як підтвердження призначення. «Також за рецептом пацієнт буде самостійно ухвалювати рішення про вибір торгової назви препарату, що містить призначену діючу речовину, орієнтуючись на власний бюджет», — зауважила вона.

Наразі тривалість перехідного періоду визначено до кінця року. Протягом цього періоду медичні та аптечні заклади мають підготуватися до повноцінного переходу на виписування рецептурних ліків винятково за е-рецептом, а саме:

  • обрати медичну інформаційну систему;
  • зареєструватися в ЕСОЗ.

У МОЗ наголошують, що це важлива частина реформи, оскільки саме з використанням інструментів ЕСОЗ можна забезпечити безпечне та якісне надання медичної допомоги та відстежувати дані про призначення та споживання рецептурних препаратів в Україні. Надалі планується повноцінний запуск е-рецепта на антибіотики, рішення про що ухвалюватиметься з урахуванням ситуації в країні.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Олеся 14.07.2022 1:49
А не рано ли столица решила вернуться к этому вопросу? я конечно понимаю, что Киев сейчас живет не под обстрелами, но как же Харьков, Николаев, Одесса, Запорожье, Донецк, Луганск, и все эти области? Здесь много разрушено поликлиник, врачей непонятно где ловить сейчас ради рецепта. Киев живет как в каком-то волшебном вакууме

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті