Сімейний лікар може виписати рецепт на ліки пацієнтам з розладами психіки і поведінки та епілепсією — НСЗУ

12 Липня 2022 11:53 Поділитися

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) інформує, що рецепт на ліки для пацієнтів з розладами психіки і поведінки та епілепсією може виписати сімейний лікар. Таким чином, це розширює обсяг допомоги, яку українці можуть отримати на первинці, а також доступність ліків за програмою реімбурсації «Доступні ліки».

«Нині будь-який сімейний лікар, терапевт або педіатр може виписати пацієнту рецепт на ліки від розладів психіки і поведінки. Для цього важливо, щоб пацієнт мав план лікування від психіатра або невролога, внесений в Електронну систему охорони здоров’я (ЕСОЗ). На основі даних в ЕСОЗ лікар первинки випише рецепт», — йдеться в повідомленні.

Варто зазначити, що мова йде про 27 препаратів, що застосовуються при епілепсії, включених у програму реімбурсації, а також 30 препаратів, які призначають при:

  • шизофренії, шизотипових станах та маревних розладах;
  • розладах настрою (афективні розлади);
  • невротичних, пов’язаних зі стресом та соматоформних розладах.

У НСЗУ наголошують, що українці можуть отримати препарати, що застосовуються при цих розладах, безоплатно або з незначною доплатою — вартість аптеці відшкодовує служба.

Також НСЗУ нагадує, що раніше рецепти на ліки за цими напрямами могли виписати тільки психіатр або невролог. Усього з початку повномасштабної війни 15 147 українців отримали електронні рецепти на «Доступні ліки», що застосовуються при розладах психіки та поведінки, епілепсії. Зараз, щоб отримати повторний рецепт, можна звернутися до будь-якого лікаря первинки, незалежно від того, чи укладено з ним декларацію. А якщо у людини є зв’язок зі своїм сімейним лікарем, то він може виписати рецепт дистанційно, якщо має доступ до ЕСОЗ.

Додатково НСЗУ нагадує, що на період дії воєнного стану лікарі можуть виписувати як електронні, так і паперові рецепти. Якщо пацієнт прийшов до лікаря, а у медичному закладі немає електроенергії, інтернету або доступу до ЕСОЗ, то лікар випише паперовий рецепт, а в аптеці його, відповідно, погасять. Окрім того, НСЗУ інформує, що первинна медична допомога продовжить розвиватися у бік надання психологічної допомоги. Один з важливих майбутніх кроків — це підготовка сімейних лікарів до надання ранньої, первинної психологічної допомоги. «Нині НСЗУ разом з партнерами працює над концепцією нового напряму Програми медичних гарантій «Психологічна допомога на рівні ПМСД», — зазначають у службі.

За матеріалами nszu.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті