Інтернатура для фармацевтів: актуальні питання вступу та проходження

15 Липня 2022 3:39 Поділитися

Інститут підвищення кваліфікації спеціалістів фармації Національного фармацевтичного університету (ІПКСФ НФаУ) у своєму листі надає роз’яснення щодо питань, які стосуються вступу та проходження інтернатури для фармацевтів.

  1. Порядок вступу до інтернатури за спеціальністю «Фармація»

Кожен з випускників закладів вищої освіти за спеціальністю «Фармація, промислова фармація» незалежно від форми навчання (бюджет, контракт) має пройти первинну спеціалізацію (інтернатуру), яка є обов’язковою формою підготовки до майбутньої професійної діяльності фармацевта.

Освітня частина підготовки в інтернатурі проходить на базі закладів вищої (післядипломної) освіти, що мають ліцензію на провадження відповідної освітньої діяльності, та її тривалість становить 3 міс. Практична частина інтернатури проводиться на базах стажування фармацевтів-інтернів — в закладах та установах охорони здоров’я різних форм власності та підпорядкування, які відповідають вимогам, визначеним МОЗ. Тривалість – 8 міс.

Бази стажування фармацевтів/провізорів-інтернів повинні відповідати таким вимогам:

1) наявність ліцензії на діяльність з виробництва (виготовлення) ліків в умовах аптеки та/або участь у державних соціальних програмах, зокрема програмах реімбурсації;

2) ведення господарської діяльності з виробництва (виготовлення) ліків та/або роздрібної торгівлі ліками не менше 3 років;

3) наявність необхідної кількості кураторів фармацевтів/провізорів-інтернів з числа фармацевтів/провізорів, які мають кваліфікаційну категорію не нижче першої або досвід роботи за фахом не менше 7 років. Кількість фармацевтів/провізорів-інтернів на одного куратора не має перевищувати 7 осіб;

4) надання обсягу роботи відповідно до програми підготовки в інтернатурі;

5) наявність обладнання, необхідного для забезпечення проходження практичної частини програми підготовки фармацевтів/провізорів-інтернів за спеціальністю «Фармація»;

6) наявність навчальних приміщень, обладнаних сучасними технічними засобами та забезпечених необхідними навчально-методичними матеріалами.

Зарахування до інтернатури здійснюється наказом керівника закладу вищої освіти!

Керівники баз стажування фармацевтів/провізорів-інтернів комунальної або приватної форми власності на підставі наказів про зарахування до інтернатури видають накази про прийняття випускника на відповідну посаду або про проходження випускником практичної частини підготовки в інтернатурі за кошти фізичних (юридичних) осіб.

Фармацевти/провізори-інтерни зобов’язані з’явитися на базу стажування не пізніше 1 серпня поточного року (1 квітня для випускників заочної форми навчання).

  1. Порядок взаємодії закладів вищої (післядипломної) освіти із суб’єктами господарської діяльності — базами стажування фармацевтів-інтернів

Заклад вищої (післядипломної) освіти:

  • укладає з аптечними закладами, що відповідають вимогам, які висуваються до баз стажування, угоду про співробітництво з проведення практичної частини інтернатури;
  • отримує та зберігає документи, що підтверджують відповідність баз стажування вимогам;
  • вносить базу стажування до реєстру баз стажування закладу вищої (післядипломної) освіти, який оприлюднюється на офіційному сайті відповідного закладу.

Керівник бази стажування фармацевтів/провізорів-інтернів видає наказ про визначення кураторів фармацевтів/провізорів-інтернів. Куратор на базі стажування здійснює підготовку кадрів на базі стажування відповідно до програми підготовки в інтернатурі.

У листі зауважується, що якщо аптечний заклад відповідає вимогам, що висуваються до баз стажування, він може стати базою стажування від ІПКСФ НФаУ. Для укладання угоди про співробітництво з проведення практичної частини інтернатури із закладом аптечний заклад:

  • заповнює заяву на внесення до реєстру баз стажування ІПКСФ НФаУ та додаток до неї;
  • підписує угоду про співробітництво з проведення практичної частини інтернатури.

Оформлені документи необхідно надсилати на електронну адресу: [email protected].

За матеріалами dls.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті