Вакцинація від COVID-19: МОЗ дозволило введення другої бустерної дози

20 Липня 2022 3:32 Поділитися

В Україні дозволили введення другої бустерної дози вакцини проти коронавірусної хвороби усім людям віком від 60 років, а також особам віком 18–59 років із хворобами, які підвищують ризик тяжкого перебігу COVID-19. Відповідні рекомендації Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики було затверджено наказом МОЗ від 19.07.2022 р. № 1249.

Як зазначається в повідомленні МОЗ, для другої бустерної дози рекомендовано застосовувати мРНК-вакцину (наразі в Україні це Comirnaty від Pfizer) з інтервалом щонайменше 4 міс після першої бустерної дози для таких груп населення:

  • люди віком понад 60 років;
  • особи, які проживають у закладах догляду за літніми людьми;
  • люди з інвалідністю;
  • особи з імуносупресією;
  • люди віком 18–59 років з медичними станами, які підвищують ризик тяжкого перебігу COVID-19;
  • особи віком 18–59 років із численними хронічними захворюваннями, які підвищують ризик тяжкого перебігу коронавірусної хвороби.

«Дослідження щодо застосування додаткових бустерних доз вакцин проти COVID-19 показали, що додаткова доза мРНК-вакцини покращує захист від хвороби для людей віком понад 60 років і людей з імунодефіцитом.

Водночас попередні дані досліджень свідчать про те, що у молодих людей без хронічних хвороб користь від додаткової бустерної дози мінімальна. Тому здоровим людям віком до 60 років, вагітним без супутніх захворювань, які підвищують ризик тяжкого перебігу COVID-19, групам професійного ризику, як-от медичні працівники, наразі не рекомендовано отримувати бустерну дозу щеплення», — зазначають у МОЗ.

Також відомство нагадує, що із січня поточного року в Україні всі люди віком від 18 років можуть отримати одне бустерне щеплення, якщо з часу отримання первинного курсу вакцинації пройшло щонайменше 6 міс.

Люди, у яких внаслідок тяжких хвороб відмічають імуносупресію, крім першої та другої бустерної дози, можуть отримати додаткову дозу вакцини через 28–90 днів після завершення первинного курсу вакцинації.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті