«Абонент» спить заради перемоги

Хронічний стрес, що не полишає місяцями, лише змінює інтенсивність, постійна тривога за себе та близьких, горе кожного співвітчизника, що пропускаєш через себе, нервове гортання стрічки новин навіть посеред ночі — усе це може стати причиною безсоння, яке, у свою чергу, також є джерелом стресу та підвищує ризик розвитку депресії. На додачу до цього часті нічні повітряні тривоги, перериваючи і без того неспокійний сон, виводять з рівноваги крихкі циркадні ритми, що знов ж таки призводить до проблем із засинанням, переривчастого, неглибокого сну та занадто раннього підйому. А на ранок не знаєш, як зібрати себе докупи, літрами п’єш каву і вже після обіду почуваєшся знесиленим та мрієш про подушку. Що ж із цим робити? Можна, звичайно, почати застосовувати снодійні препарати, але десь глибоко непокоїть страх «проспати щось важливе» та не встигнути зреагувати — у наш час повітряних тривог безпробудний сон може коштувати життя. З іншого боку, вдень, як ніколи, треба бути бадьорим та зібраним, а не куняти, і тут рахунок теж не на користь снодійних препаратів, адже для багатьох з них сонливість протягом дня є поширеним побічним ефектом. Тож, нам потрібен засіб, що саме нормалізує природний сон, а не «вимикає» до ранку та одночасно дозволяє залишатися бадьорим протягом дня. І такий у нас є!

Наш організм — це досконала система, яка налаштована на ефективну саморегуляцію. Так, іноді щось може піти не так, але завжди є та сама «чарівна» молекула, яка всім цим керує. Така сама історія і зі сном. Мелатонін — гормон епіфізу, що регулює процеси сну/неспання та балансує циркадні ритми. Він природним чином виробляється нашим організмом, коли час спати і під час сну. На виробництво мелатоніну впливає порушення циклу сну й неспання та стресові ситуації. Яскраве світло перед сном, синє світло різних електронних гаджетів зменшує виділення мелатоніну, і, як наслідок, тривалість і якість сну. Дві години безперервного користування планшетом або смартфоном у вечірній час знижують вироблення мелатоніну на 22% (Ferlazzo N. et al., 2020).

Тому у разі безсоння та порушення циркадних ритмів широко застосовують саме препарати мелатоніну, які дозволяють компенсувати нестачу чи відкоригувати час його продукції для нормалізації режиму та якості сну. У цьому контексті увагу привертає препарат мелатоніну — ВІТА-МЕЛАТОНІН® виробництва Київського вітамінного заводу. На відміну від інших продуктів на основі мелатоніну, які є дієтичними добавками, ВІТА-МЕЛАТОНІН® є єдиним лікарським засобом, діючою речовиною якого є мелатонін*, а отже, містить чітко визначену кількість діючої речовини, виробляється відповідно до стандартів Належної виробничої практики (Good Manufacturing Practic — GMP). ВІТА-МЕЛАТОНІН® може похвалитися вже майже 25-річним досвідом успішного застосування, завдяки чому він заслужено користується довірою лікарів та фармацевтів.

Здоровий сон — здоровий організм

Основний ефект ВІТА-МЕЛАТОНІНУ® полягає в гальмуванні секреції ряду гормонів, стимуляції синтезу медіаторів гальмування та серотоніну — гормону щастя, що сприяє нормалізації циркадних ритмів, зміни сну і неспання, підвищує розумову і фізичну працездатність, зменшує вираженість проявів стресових реакцій. Тож, дія мелатоніну полягає у створенні сприятливих умов для сну шляхом гальмування процесів, пов’язаних із неспанням, забезпечуючи снодійний ефект мелатоніну. Доведено, що вживання мелатоніну допомагає скоротити час, необхідний для засинання, збільшити загальну кількість сну і продов­жити фазу швидкого сну (Ferlazzo N. et al., 2020).

Варто відмітити, що процес продукції мелатоніну у людей похилого віку порушується — знижується нічний пік синтезу мелатоніну, що часто і стає причиною поверхневого сну та вранішнього безсоння. Показано, що застосування мелатоніну літніми людьми покращує якість сну, бадьорість наступного дня та якість життя (Lemoine P. et al., 2012).

Мелатонін — це не тільки про сон

ВІТА-МЕЛАТОНІН® позитивно впливає на роботу серцево-судинної системи: нормалізує проникність судинної стінки і підвищує її резистентність, поліпшує мікроциркуляцію, покращує порушений функціональний стан ендотелію. Мелатонін знижує артеріальний тиск і частоту серцевих скорочень, у тому числі при психоемоційному навантаженні.

Мелатонін має потужну антиоксидантну дію. Доведено, що він вдвічі активніший за вітамін Е і вважається найефективнішим ліпофільним антиоксидантом. Крім того, мелатонін активує експресію антиоксидантних ферментів, а також генів, пов’язаних із запаленням (Ferlazzo N. et al., 2020). Показано, що мелатонін виявляє захисну дію при гострому стресі — протидіє підвищенню рівня кортизолу — гормону стресу, виявляє антиоксидантні властивості та сприяє нормальному сну (Lunkes L.C. et al., 2021). ВІТА-МЕЛАТОНІН®, стимулюючи реакції клітинного імунітету, чинить імуномодулювальну дію на організм. Також доведено, що мелатонін проявляє адаптогенний, синхронізаційний та антидепресантний ефекти (Djokic G. et al., 2019). І ще приємний бонус — встановлено, що додатковий прийом мелатоніну сприяє схудненню (Guan Q. et al., 2021).

ВІТА-МЕЛАТОНІН® показаний для профілактики й лікування при розладах циркадного ритму «сон — неспання», які проявляються підвищеною стомлюваністю, порушеннями сну, у тому числі хронічним безсонням і безсонням в осіб похилого віку. Також його можна використовувати з метою підвищення розумової і фізичної працездатності, зменшення вираженості стресових реакцій і депресивних станів.

Час попіклуватися про здоровий сон та гарне самопочуття протягом дня разом з ВІТА-МЕЛАТОНІНОМ®!

Євгенія Лук’янчук
*За складом діючих речовин (мелатонін), згідно з даними Державного реєстру лікарських засобів України станом на 22 липня 2022 р.
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті