SAP Ariba для українських постачальників: функціонал і можливості платформи

28 Липня 2022 10:20 Поділитися
Державне підприємство «Медичні закупівлі України» (далі — МЗУ) розвиває власні ІТ-потужності та впроваджує найбільш успішні практики, що вже існують у сфері закупівель. Нещодавно підприємство почало здійснювати закупівлі через одну з найпоширеніших закупівельних платформ у світі — SAP Ariba. На початку липня відбулася презентація її функціонала для постачальників. Команда МЗУ розповіла про особливості закупівель через цю платформу та її переваги. 2 блоки презентації включали детальні огляди процесу реєстрації, кваліфікації постачальника на платформі, подання пропозицій і безпосередньої участі в аукціоні.

SAP — німецька IT-компанія, виробник програмного забезпечення для організацій. Компанія забезпечує серверне й системне обслуговування платформи SAP Ariba. Для МЗУ реалізована окрема розробка. SAP Ariba виділила певну кількість ліцензій на визначений пе­ріод у рамках допомоги Україні з метою здійснення безперебійних бюджетних закупівель та інтеграції в європейський ринок.

SAP Ariba — це функціонал компанії, призначений для проведення закупівельних процедур, поширений у всьому світу, особливо в країнах ЄС, Америці, Азії. Більше 6 млн постачальників у 56 різних категоріях товарів з усього світу вже зареєстровані на цій платформі.

Серед уже успішно реалізованих кейсів команди МЗУ — закупівля 400 ВАК-апаратів та 10 тис. наборів витратних матеріалів для допомоги тяжкопораненим. Це дефіцитні на українському ринку позиції, але завдяки SAP Ariba вдалося знайти постачальника лише за декілька днів за найнижчою можливою вартістю.

«SAP Ariba дає нам доступ до величезного міжнародного ринку. Дозволяє співпрацювати з виробниками новітніх та якісних медичних товарів, витрачаючи мінімум часу на проведення закупівель», — зазначив Ігор Лисенко, керівник відділу розвитку інформаційно-аналітичних інструментів МЗУ.

Говорячи про переваги цієї платформи, спікер зупинився на наступних:

  • закупівлі відбуваються у 2–3 рази швидше порівняно зі звичайними закупівлями;
  • висока конкурентність через велику кількість зареєстрованих постачальників, які в тому числі можуть брати участь у тендерах Медзакупівель України;
  • заощадження коштів українців за рахунок закупівель напряму у виробників, що важливо для України в контексті ефективного використання ресурсів на фоні війни з росією.

Провідний фахівець з розробки та тестування програмного забезпечення МЗУ Юрій Бондаренко покроково продемонстрував процедури реєстрації та прекваліфікації постачальників у системі SAP Ariba, а також представив алгоритм подання попередніх пропозицій та участі в аукціонах.

Відповідаючи на питання щодо того, коли підприємство розпочне закупівлі саме через платформу SAP Ariba, І. Лисенко зазначив, що за критичними номенклатурними позиціями, які МОЗ України має станом на зараз, МЗУ проводитиме закупівлі вже на цій платформі. Фахівець висловив сподівання, що вже найближчим часом розпочнеться відповідний процес закупівель, про що буде поінформовано додатково.

Для яких категорій товарів закупівлі проводитимуться через платформу SAP Ariba? Наразі визначається, потреба за якими саме напрямками є нагальною. Очікується погодження від МОЗ України, що дозволить найближчим часом провести закупівлі лікарських засобів для пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, тест-смужок для діагностики цукрового діабету та препаратів для лікування хворих онкологічного профілю.

Перші процедури в системі вже оголошено, зокрема, це закупівля нейростимулювальної системи для операції реімплантації для глибокої стимуляції мозку та тест-системи для виявлення гепатиту В (HBsAg).

Тендери, які не визначатимуться МОЗ України як термінові, проводитимуться через систему Prozorro. Позиції, визначені як термінові, закуповуватимуться як через SAP Ariba, так і через інформаційно-аналітичну систему МЗУ для збору, обробки та аналізу інформації MedData.

Реєструватися в системі SAP Ariba можна вже зараз, аби бути в базі постачальників МЗУ і мати можливість брати участь у торгах. «Ми завжди вітаємо нових постачальників і відкриті до співпраці», — наголосив Ю. Бондаренко.

У процесі реєстрації в SAP Ariba система автоматично пропонує різні питання для постачальника залежно від того, чи є він компанією-резидентом/нерезидентом України.

Якщо постачальник не має власного сайту, у відповідній графі достатньо зазначити профіль у соціальних мережах, наприклад LinkedIn, Facebook тощо. «У принципі, це загальноприйнята європейська практика — прикріпити адресу для більш легкої ідентифікації постачальників для замовників і навпаки», — зазначив І. Лисенко.

Як реєструватися в системі постачальнику, який одночасно є і виробником, і дистриб’ютором, та як відобразити відповідну інформацію в SAP Ariba? «Якщо це одна юридична особа, я би рекомендував обрати один вищий за рангом статус — для нас це виробник, тому що зазвичай він пропонує нижчу ціну, ніж дистриб’ютор, що вигідно для нас. Наші співробітники перевірятимуть анкету», — відповів фахівець.

Дізнатися про оголошені процедури закупівель через систему SAP Ariba постачальник зможе через відповідні розсилки, розміщення оголошень МЗУ в SAP Ariba Discovery, на сайті підприємства — medzakupivli.com/uk та в Telegram-каналі t.me/medpro_ukraine, де вказуватимуться відповідні процедури.

Чим відрізняється система SAP Ariba від Prozorro? Якщо дуже стисло, то SAP Ariba — це закупівельний інструмент, який має більш широкий функціонал. Різні типи аукціонів, кваліфікація постачальника відповідно до категорії без необхідності повторно проводити кваліфікацію на кожен окремий тендер, модуль управління контрактами, база постачальників тощо. Prozorro — електронна система закупівель, яка має базовий необхідний функціонал у звичайних умовах. Наприклад, система Prozorro не підтримує розрахунок приведеної вартості, не є міжнародним торговельним майданчиком, на відміну від SAP Ariba. У Prozorro немає функції вибору кількох постачальників на 1 предмет закупівлі в 1 тендері, немає функції проведення термінової закупівлі серед кваліфікованих постачальників тощо. SAP Ariba має більш широкі налаштування за різними модулями. SAP Ariba та Prozorro — гарні закупівельні інструменти, які виконують трохи різні функції відповідно до потреб закупівельників.

Чи буде використовуватися в подальшому під час закупівель МЗУ система MedData? У цій системі наразі також проводяться закупівлі, і її подальше використання також продовжуватиметься. MedData призначена більше для закупівель методом редукціону і не передбачає зобов’язань прекваліфікації постачальників та ін.

За інформацією МЗУ, вебінари з приводу функціонала та роботи постачальників у системі SAP Ariba проводитимуться і надалі.

Ознайомитися із записом презентації функціонала SAP Ariba та детальними інструкціями можна, відсканувавши QR-код на вашому смартфоні.

Катерина Горбунова
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*