Чи є користь від зниження температури тіла у дорослих?

04 Серпня 2022 10:08 Поділитися

Добре відомо, що температуру тіла можна знизити шляхом застосування жарознижувальних препаратів або охолодженням тіла. Однак, враховуючи важливі функції лихоманки, рекомендується бути обережними з такими заходами. До цього слід вдаватися лише у тому разі, якщо, крім підвищення температури тіла, є інші симптоми, що свідчать про погіршення загального стану.

Група скандинавських дослідників на чолі з Йоханом Хольгерссоном (Johan Нolgersson) із Лундського університету (Lund University) в Швеції нині йде ще далі і ставить під сумнів переваги зниження температури тіла як такого. Опублікований у «BMJ» систематичний огляд та метааналіз показали, що боротьба з лихоманкою у дорослих не приносить користі ні з погляду смертності, ні з точки зору серйозних побічних ефектів*. Однак автори класифікують ризик систематичної помилки всіх досліджень, які їм вдалося розглянути, як високий.

У метааналіз було включено 42 дослідження за участю 5140 пацієнтів. У 23 із них оцінювали 11 різних жарознижувальних препаратів, у 11 — фізичне охолодження, ще у 8 — комбінацію жарознижувальних і фізичного охолодження. Серед учасників у критичному стані були 3007, у некритичному — 1892, у 3277 відмічали інфекційну лихоманку, а у 1139 — неінфекційну. Усі дослідження були оцінені як такі, що мають високий ризик упередженості. Метааналіз показав, що гіпотезу про те, що зниження температури тіла знижує ризик смерті (співвідношення ризиків 1,04; 16 випробувань; докази високої вірогідності) і ризик серйозних побічних ефектів (співвідношення ризиків 1,02; 16 випробувань; докази високої достовірності), можна було відхилити. Також гіпотезу стосовно того, що зменшення вираженості лихоманки знижує ризик розвитку несерйозних побічних ефектів, неможливо ні підтвердити, ні спростувати (співвідношення ризиків 0,92; 4 дослідження; докази дуже низької достовірності).

Автори зробили висновок, що зниження температури тіла не впливає на ризик смерті та розвитку серйозних побічних ефектів. Цей результат, хоча докази і не є достовірними, може бути корисним для практики. Так, якщо користь від жарознижувальної терапії для дорослих та відносно тяжкохворих є незначною, це, ймовірно, має бути більшою мірою застосовано до менш серйозно хворих дорослих. Тому не буде помилкою рекомендувати зачекати, доки лихоманка мине з часом за відсутності обтяжувальних факторів.

За матеріалами www.bmj.com

*Holgersson J., Ceric A., Sethi N. et al. (2022) Fever therapy in febrile adults: systematic review with meta-analyses and trial sequential analyses. BMJ, 378: e069620. doi:10.1136/bmj-2021-069620

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті