МОЗ нагадує: у період дії воєнного стану волонтерам дозволено закуповувати рецептурні ліки без рецепта

04 Серпня 2022 4:55 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я України (МОЗ) нагадує, що постановою КМУ від 07.05.2022 р. № 542 були внесені зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів) (далі — Ліцензійні умови).

Згідно із змінами на період дії воєнного стану дозволяється суб’єктам господарювання, які мають відповідну ліцензію на провадження господарської діяльності з виробництва ліків, їх оптової торгівлі та/або імпорту (крім активних фармацевтичних інгредієнтів) відпускати ліки військовим адміністраціям, підрозділам Збройних сил України, організаціям та установам, що залучають до своєї діяльності волонтерів та надають гуманітарну допомогу.

Однак дана норма не поширюється на лікарські засоби, обіг яких відповідно до закону здійснюється за наявності ліцензії на провадження господарської діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, а також сильнодіючих, отруйних, радіоактивних ліків, перелік яких визначено МОЗ України.

Тому Міністерство просить суб’єктів господарювання сприяти відпуску ліків згідно із Ліцензійними умовами при надходженні відповідних звернень від замовників, які згадані вище.

Із текстом листа можна ознайомитися нижче.

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

від 01.08.2022 р. № 24-04/17228/2-22

Суб’єктам господарювання, які провадять

господарську діяльність з виробництва

лікарських засобів, оптової торгівлі лікарськими

засобами та/або імпорту лікарських засобів

(крім активних фармацевтичних інгредієнтів)

Інформуємо, що постановою Кабінету Міністрів України від 7 травня 2022 р. № 542 були внесені зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2016 р. № 929 (далі — Ліцензійні умови), згідно з якими на період дії воєнного стану дозволено суб’єктам господарювання, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової торгівлі лікарськими засобами та/або імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), відпускати лікарські засоби (за винятком лікарських засобів, обіг яких відповідно до закону здійснюється за наявності ліцензії на провадження господарської діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, а також сильнодіючих, отруйних, радіоактивних лікарських засобів, перелік яких визначено МОЗ) військовим адміністраціям, підрозділам Збройних сил, організаціям та установам, що залучають до своєї діяльності волонтерів та надають гуманітарну допомогу (підпункт 6 пункту 311 Ліцензійних умов).

Враховуючи зазначене, з метою безперебійного забезпечення пацієнтів в умовах дії воєнного стану необхідними лікарськими засобами, зокрема тими, що закуповуються в якості гуманітарної (благодійної) допомоги організаціями та установами, що залучають до своєї діяльності волонтерів, просимо взяти дану інформацію до відома та сприяти можливості відпуску лікарських засобів згідно із підпунктом 6 пункту 311 Ліцензійних умов при надходженні відповідних звернень від замовників (військових адміністрацій, підрозділів Збройних сил, організацій та установ, що залучають до своєї діяльності волонтерів та надають гуманітарну допомогу).

Сподіваємося на порозуміння в реаліях сьогодення та заздалегідь вдячні за співпрацю.

В.о. генерального директора

Директорату фармацевтичного забезпечення                                     Іван Задворних

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті