Жодного разу від початку війни росія не дала можливості забезпечити ліками окуповані території — Олександр Комаріда

11 Серпня 2022 3:11 Поділитися

Олександр Комаріда, перший заступник міністра охорони здоров’я, наголосив, що від початку війни росія жодного разу не надала можливості Україні забезпечити пацієнтів на тимчасово окупованій території ліками через гуманітарні коридори.

«росія не дає можливості забезпечити ліками тимчасово окуповану Херсонщину. Водночас трапляються настільки цинічні випадки, коли окупаційні війська відбирають вантажі у волонтерів і видають їх за забезпечення від росії. МОЗ зверталося до міжнародних партнерів — Червоного Хреста, Всесвітньої організації охорони здоров’я, організації «Лікарі без кордонів», проте не отримало жодних гарантій безпеки та підтверджень організації гуманітарних коридорів», — пояснив заступник міністра.

Водночас у повідомленні зазначається, що для забезпечення прифронтових регіонів ліками працює програма реімбурсації «Доступні ліки» та точки видачі ліків, що надходять як гуманітарна допомога.

У МОЗ нагадують, що за програмою реімбурсації пацієнти, як і раніше, можуть отримувати ліки безоплатно або з невеликою доплатою. До програми входять лікарські засоби, що застосовуються при серцево-судинних хворобах, цукровому діабеті І (інсулінозалежний) та ІІ типу, бронхіальній астмі, розладах психіки та поведінки, епілепсії, нецукровому діабеті, а також препарати для профілактики інфарктів та інсультів. Щоб отримати ліки для амбулаторного лікування, які надходять як гуманітарна допомога, пацієнт може звернутися до сімейного лікаря або до лікарні за призначенням на лікарський засіб, а потім — отримати його абсолютно безплатно. Ліки як гуманітарна допомога надходять практично до всіх закладів «первинки».

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті