Вакцинація проти COVID-19 у період вагітності. Велике дослідження

16 Серпня 2022 12:31 Поділитися

Добре відомо, що мРНК-вакцини проти COVID-19 безпечні для використання у період вагітності. Неодноразово було показано, що у вагітних менше проблем зі здоров’ям після вакцинації, ніж у невагітних того ж віку. Це ще раз підтвердило велике дослідження.

Так, Канадська національна мережа з безпеки вакцин (Canadian National Vaccine Safety — CANVAS) ініціювала обсерваційне когортне дослідження у 7 провінціях та територіях. Крім вакцинованих вагітних та невагітних жінок віком 15–49 років, були також включені невакциновані вагітні в якості контрольної групи. Результати дослідження опубліковані в журналі «The Lancet Infectious Diseases»*.

Загалом 226 (4,0%) із 5597 вакцинованих вагітних повідомили про значну подію зі здоров’ям після першої дози мРНК-вакцини та 227 (7,3%) із 3108 — після другої дози порівняно з 11 (3,2%) із 339 вагітних нещеплених. Вакциновані мали підвищений ризик значної події зі здоров’ям протягом 7 днів після другої дози мРНК-1273 (скоригований коефіцієнт ризиків — 4,4 порівняно з невакцинованими вагітними  контрольної групи). У вагітних вакцинованих відмічено нижчий ризик серйозної події порівняно з невагітними після першої дози.

За висновками авторів, мРНК-вакцини проти COVID-19 мають хороший профіль безпеки у період вагітності. Ці дані можуть бути використані для належного інформування щодо реактогенності вакцин проти COVID-19 під час вагітності, і їх слід розглядати поряд з даними про ефективність та імуногенність для надання відповідних рекомендацій щодо найкращого використання вакцин.

Враховуючи ризик значної захворюваності та несприятливих наслідків вагітності, вкрай важливо продовжувати збирання та поширення даних про безпеку та ефективність вакцинації проти COVID-19 у період вагітності, а також заохочувати пропаганду вакцинації протягом усіх триместрів вагітності, зазначили автори.

*Sadarangani M., Soe P., Shulha H.P. et al.; Canadian Immunization Research Network (2022) Safety of COVID-19 vaccines in pregnancy: a Canadian National Vaccine Safety (CANVAS) network cohort study. Lancet Infect Dis., Aug 11. doi: 10.1016/S1473-3099(22)00426-1. Epub ahead of print. PMID: 35964614.

За матеріалами www.thelancet.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті