Держлікслужба наголошує: відпуск антибіотиків відбувається винятково за рецептом лікаря

18 Серпня 2022 5:41 Поділитися

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками (далі — Держлікслужба) у Сумській обл. нагадує, що з 1 серпня лікарі та фармацевти в Україні почали працювати з електронними рецептами (е-рецептами) на антибіотики.

Така можливість стала доступною в закладах, які підключені до електронної системи охорони здоровʼя (ЕСОЗ). З 1 серпня 2022 р. до 1 січня 2023 р. триває перехідний період. Якщо заклад, до якого звернувся пацієнт, поки не працює з ЕСОЗ, лікар має виписати пацієнту паперовий рецепт.

Виняток зроблено для аптек, що знаходяться в межах територіальних громад, які розташовані в зоні проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), перелік яких затверджено відповідним наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Відтак з метою запобігання самолікуванню Держлікслужба наголошує на відпуску зазначеної групи ліків винятково за рецептом лікаря. Також відомство рекомендує суб’єктам господарювання провести позапланове навчання із фахівцями, які здійснюють відпуск ліків, стосовно забезпечення виконання вимог Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів) та дотримання вимог Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів.

Окрім того, варто постійно проводити роз’яснювальну роботу з населенням щодо шкоди самолікування та надзвичайної важливості звернення до лікаря за наявності симптомів захворювань.

Додатково в повідомленні наголошується, що за продаж лікарських засобів в аптечних закладах без рецепта в заборонених законодавством випадках передбачено адміністративну відповідальність відповідно до ст. 42-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

За матеріалами dls.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті