Прийом метформіну? Треба бути уважними щодо гіповітамінозу В12

26 Серпня 2022 2:21 Поділитися

Британське агентство з лікарських засобів (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency) надає інформацію про ризик зниження рівня вітаміну B12 або дефіциту цього вітаміну у зв’язку із застосуванням цукрознижувального засобу метформін, особливо при більш високих дозах або більш тривалому лікуванні та у людей з уже наявними факторами ризику*. У якості останніх називають літній вік, вегетаріанську/веганську дієту, одночасний прийом інгібіторів протонної помпи та певні шлунково-кишкові захворювання (наприклад хвороба Крона та інші запальні захворювання кишечнику, гастректомія). Ризик зростає з підвищенням дози, збільшенням тривалості лікування та приєднанням інших несприятливих факторів.

Якщо є підозра на дефіцит вітаміну B12 (наприклад при анемії або нейропатії), слід контролювати рівень вітаміну B12 у сироватці крові. Наявність факторів ризику дефіциту вітаміну B12 може потребувати регулярного моніторингу з компенсацією нестачі відповідно до клінічних настанов.

Вітамін B12 (кобаламін) важливий для різних метаболічних функцій, таких як проліферація клітин, виробництво енергії та функціонування нервової системи. Симптоми дефіциту вітаміну B12 можуть включати макроцитарну анемію, глосит або погіршення нервово-психічної функції, наприклад нейропатію. На додаток до зниженого споживання та здатності виконувати фізіологічну роль (дефіцит рецепторів внутрішнього фактора (синдром Імерслунда — Гресбека) і дефіцит транскобаламіну II) дефіцит вітаміну B12 також може бути спричинений різними формами мальабсорбції. Наприклад, атрофічний аутоімунний гастрит, який частіше відмічають в осіб похилого віку, може призвести до гіпохлоргідрії і, таким чином, до порушення всмоктування вітаміну B12. Іншою причиною гіпохлоргідрії є використання інгібіторів протонної помпи, таких як омепразол, який також може спричиняти зниження всмоктування вітаміну B12.

Пацієнтам, що приймають метформін, рекомендують звернутися за медичною допомогою, якщо у них з’являються або стають більш вираженими симптоми сильної втоми, болючість та почервоніння язика, попрілості або шкіра стає блідою або жовтою — це можуть бути ознаки низького рівня вітаміну B12.

Комісія з лікарських засобів Німецької медичної асоціації (Arzneimittelkommission der deutschen Ärzteschaft — AkdÄ) звернула увагу на цю публікацію, поширивши відповідну інформацію серед своїх членів. Це особливо актуально тому, що деякі клінічні симптоми дефіциту вітаміну B12 у цієї групи пацієнтів можуть бути неправильно оцінені як ускладнення цукрового діабету або пов’язані з віком (наприклад полінейропатія).

За матеріалами www.gov.uk; www.akdae.de

*Medicines & Healthcare products Regulatory Agency: Metformin and reduced vitamin B12 levels: new advice for monitoring patients at risk: https://www.gov.uk/drug-safety-update/metformin-and-reduced-vitamin-b12-levels-new-advice-for-monitoring-patients-at-risk.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті