Відпуск антибіотиків за е-рецептом спонукатиме українців звертатися за допомогою до лікаря, а не за порадою до Google — Роман Колесник

29 Серпня 2022 10:37 Поділитися

Після введення електронного рецепта на антибіотики з 1 серпня найчастіше лунає запитання: «Чи на всі антибіотики потрібен е-рецепт і навіщо взагалі він потрібен?». Роман Колесник, експерт з питань антимікробної резистентності Центру громадського здоров’я, вважає  що відпуск антибіотиків в аптеках винятково за рецептом спонукатиме українців звертатися за медичною допомогою до лікаря, а не за порадою до Google, сусідки чи продавчині «аптечного супермаркету».

«З моменту відкриття першого антибіотика було винайдено або синтезовано сотні препаратів для лікування не тільки бактеріальних, але і грибкових інфекцій, вірусних захворювань та інфекцій, спричинених найпростішими та гельмінтами. Завдяки їм вдалося врятувати мільйони людських життів.

Але через широку доступність, самолікування й некваліфіковане призначення антибіотики вже до 2050 р. можуть стати причиною смерті близько 10 млн людей щороку. Усе через розвиток стійкості бактерій до антимікробних препаратів, до яких вони раніше були чутливими. Як наслідок — лікування бактеріальних інфекційних хвороб (пневмонії, туберкульозу та інших) стає важчим: період госпіталізації збільшується, зростають медичні витрати та показники смертності.

Це проблема світового масштабу. Уже зараз, за даними ВООЗ, у світі щорічно від резистентних до антибіотиків інфекцій помирає близько 700 тис. людей», — наголосив він.

Регулювання відпуску антибіотиків за е-рецептом має на меті не лише мінімізацію випадків самолікування з можливими негативними наслідками для людини, але й посилення відповідального ставлення лікарів до призначення антибактеріальних препаратів. Так, електронна система охорони здоров’я дозволить відстежувати обсяги і раціональність призначень антибіотиків в Україні.

Також не варто забувати, що внаслідок неконтрольованого споживання та нераціонального призначення рівень застосування антибіотиків, особливо групи резерву або антибіотиків «останньої надії», на вторинній і третинній ланці медичної допомоги в Україні уже дуже високий.

Це може призвести не лише до пришвидшення розвитку резистентності бактерій до цих антибіотиків, але й до надмірних фінансових витрат держави та пацієнтів у разі інфекційних захворювань. На жаль, внаслідок цього лікування з кожним роком ставатиме все дорожчим і водночас все менш ефективним.

Як зазначається в повідомленні, дані про споживання антибіотиків в Україні й раніше збиралися та аналізувалися, однак вони є неповними. З впровадженням е-рецепта інформація про призначення антибіотиків дає можливість експертам оцінити вплив прийнятих рішень і запроваджуваних заходів на раціональність і контрольованість використання цих препаратів як на національному, так і на регіональному рівнях.

Р. Колесник зауважив, що отримані результати аналізу дадуть можливість обмежувати або розширювати сферу використання тієї чи іншої активної речовини для лікування пацієнтів з бактеріальними інфекціями.

Наприклад, якщо за результатами аналізу буде виявлено, що пневмокок (найчастіше спричиняє запалення легень) став стійким до пеніцилінів, але їх застосування зростає, у стандарти медичної допомоги буде внесено відповідні зміни з метою зниження призначення цієї групи препаратів у пацієнтів із запальними захворюваннями нижніх дихальних шляхів.

«Прийде день, коли будь-хто зможе купити пеніцилін у будь-якому магазині, і від неправильного використання бактерії стануть резистентними до пеніциліну», — сказав свого часу Александер Флемінг, який відкрив перший антибіотик ще 94 роки тому.

Резистентність бактерій — це природний процес, але його розвиток можна призупинити раціональним застосуванням антибіотиків та використанням якісних даних.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Oksana 24.10.2022 10:03
Рецепт на антибіотики підтримую, васе в країні йде війна. Чи доцільно саме зараз його вводити???

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті