Чи є оптимальний час для прийому вітамінів?

Багато людей вживають вітаміни та дієтичні добавки для усунення або попередження нестачі певних нутрієнтів. Жодні наукові докази не свідчать про те, що певний час доби, коли людина використовує їх, знижує або підвищує ефективність цих продуктів. Найважливіше вживати їх постійно.

Однак застосування деяких вітамінів у певний час може знизити ризик розвитку побічних ефектів. Наприклад, залежно від типу вітаміну вживання харчової добавки разом з їжею може підвищити його засвоюваність організмом і покращити вплив на загальний стан здоров’я.

У цій статті ми представимо ідеальні обставини, за яких слід приймати різні типи вітамінів.

Чи є важливим час для вживання вітамінів?

Прийом певних вітамінів у певний час може допомогти запобігти побічним ефектам.

Різні вітаміни діють по-різному. Це означає, що щодо деяких є особливі рекомендації стосовно їх вживання, у тому числі в контексті споживання їжі.

Хоча за результатами досліджень сформульовано деякі рекомендації щодо запобігання побічним ефектам, наука загалом не підтримує жодних конкретних рекомендацій щодо прийому вітамінів у певний час.

Більш важливо, щоб люди уникали перерв у щоденному використанні вітамінів, особливо якщо вони використовують їх для усунення дефіциту.

Загалом краще взагалі отримувати достатню кількість нутрієнтів за допомогою збалансованої дієти. Однак, коли вітамінні добавки необхідні, люди повинні мати можливість легко вписати їх використання у свій графік. Час вживання додаткових нутрієнтів в основному є гнучким.

Далі обговоримо різні типи вітамінів і визначимо, коли їх краще приймати.

Водорозчинні вітаміни

Організм людини природним чином не виробляє і не зберігає водорозчинні вітаміни. Тому необхідно отримувати ці вітаміни з тваринних, рослинних, а іноді й додаткових джерел.

До водорозчинних вітамінів належать вітамін С та більшість вітамінів групи В.

Вітамін С безпечно приймати в рекомендованих кількостях у будь-який час доби. Він природним чином міститься в різноманітних рослинних продуктах, включаючи апельсиновий сік, грейпфрут і лимони, також багаті на вітамін С чорна смородина та ківі.

Організм не накопичує вітамін С, тому люди повинні вживати його щодня, в ідеалі невеликими порціями протягом дня.

Коли приймати вітаміни групи В? Люди, як правило, використовують вітаміни групи В у разі значної стомлюваності та стресу. Існує вісім різних вітамінів групи В, кожен з яких виконує окрему функцію в організмі. Типи вітамінів групи В:

  • тіамін;
  • рибофлавін;
  • вітамін В6;
  • ніацин;
  • біотин;
  • вітамін В12;
  • фолієва кислота;
  • пантотенова кислота.

Загалом безпечно приймати кілька вітамінів групи В одночасно. Деякі компанії також пропонують вітамінні комплекси, які є комбінаціями добової норми кожного вітаміну групи В.

Враховуючи здатність вітамінів групи В підвищувати рівень енергії, найкращий час доби для їх споживання — після пробудження. Крім того, нещодавні дослідження показують, що вітамін B6 потенційно може перешкоджати сну та викликати яскраві сновидіння. Щоб уникнути цього несприятливого ефекту, можна вживати вітаміни групи В вдень.

Жиророзчинні вітаміни

Жиророзчинні вітаміни необхідні в невеликих кількостях. Ба більше, надмірне вживання жиророзчинних вітамінів може бути шкідливим або навіть токсичним для організму людини.

Приготування їжі не позбавляє її вмісту жиророзчинних вітамінів. Зазвичай людина отримує всі жиророзчинні вітаміни, які їй потрібні, з раціону і не потребує додаткових джерел їх надходження.

Ось деякі приклади жиророзчинних вітамінів:

  • вітамін А;
  • вітамін D;
  • вітамін Е;
  • вітамін К.

Жиророзчинні вітаміни розчиняються в олії. Із цієї причини людям, які потребують додаткового їх вживання, доцільно використовувати їх разом з їжею, щоб покращити засвоєння.

Однак більшість людей, які харчуються збалансовано, отримують достатню кількість жиророзчинних вітамінів зі своїм звичайним раціоном.

Пренатальні вітаміни

У Настанові спеціальної групи з профілактичних послуг США (US Preventive Services Task Force Recommendation Statement), рекомендовано жінкам, які планують завагітніти, приймати фолієву кислоту щодня перед зачаттям. Так само Національний інститут здоров’я дитини та розвитку людини (National Institute of Child Health and Human Development) пропонує жінкам щодня приймати пренатальні вітаміни, зокрема фолієву кислоту. Також доступні пренатальні продукти, в яких поєднано фолієву кислоту з іншими поживними речовинами, такими як залізо або кальцій.

Жінки повинні бути особливо уважними під час вибору добавок для використання під час вагітності. Наприклад, згідно з оглядом літератури за 2019 р., високий рівень вітаміну А може спричинити вроджені аномалії (Bastos Maia S. et al., 2019). Однак для бета-каротину дослідження не виявили зв’язку між споживанням добавок і побічними ефектами (Hamishehkar H. et al., 2016). Фолієва кислота, зокрема, може допомогти розвитку плоду та запобігти розщепленню хребта.

Згідно з оглядом 2019 р., вживання деяких пренатальних вітамінів натще може спричинити розлад травлення та нудоту (Schaefer E., Nock D., 2019). Якщо пренатальні вітаміни посилюють відчуття нудоти, жінка може розглянути можливість їх використання з невеликою кількістю їжі. Незважаючи на те що в огляді зазначено, що таке трапляється нечасто, вживання пренатальних вітамінів та нутрієнтів з їжею може знизити ризик відчуття нудоти.

Існує велика різноманітність дієтичних добавок, рекомендованих під час вагітності, і жінка повинна бути обережною, вибираючи їх. Незважаючи на те що багато з них є схожими, кожен продукт може містити різну кількість поживних речовин та інгредієнтів. Тож, перш ніж вживати пренатальні дієтичні добавки, жінка повинна проконсультуватися зі своїм лікарем, щоб отримати поради та рекомендації. Важливо дотримуватися балансу, адже споживання надлишкової кількості вітамінів може викликати негативні наслідки для жінки або плода. Важливо, що жінки не повинні приймати подвійні дози пренатальних вітамінів.

Інші нутрієнти

Людському організму для функціонування потрібні як вітаміни, так і мінерали. Існує багато тверджень про користь мінеральних добавок для здоров’я.

Серед таких мінералів:

  • залізо;
  • кальцій;
  • магній;
  • цинк.

Люди завжди повинні бути обережними, використовуючи мінеральні добавки. Вони можуть мати переваги, особливо для тих, у кого спостерігається дефіцит поживних речовин, але значна кількість досліджень мінеральних добавок були спостережними, а лабораторні дослідження не дали остаточних результатів. Також можна вжити занадто велику кількість мінералу, що може мати негативні наслідки. Люди повинні щодня отримувати мінерали з їжею. Прийом мінеральних добавок без їжі може призвести до розвитку побічних ефектів, таких як розлад шлунка.

За матеріалами www.medicalnewstoday.com, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, www.nichd.nih.gov, www.ods.od.nih.gov

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті