Самоврядування у сфері охорони здоров’я: оприлюднено новий проєкт закону

09 Вересня 2022 4:02 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я України 8 вересня оприлюднило для громадського обговорення проєкт закону України «Про самоврядування в сфері охорони здоров’я в Україні» (далі — проєкт закону).

У супровідній документації до проєкту акта зазначається, що в Україні самоврядні медичні організації діють винятково у вигляді громадських організацій. Вони ставлять за мету сприяння професійному розвиту медичних та фармацевтичних працівників, їх правовому та соціальному захисту, участь у вирішенні проблем сфери охорони здоров’я тощо. Та попри це вони не мають жодних закріплених важелів впливу, оскільки діють лише в межах законодавства про громадські об’єднання.

Тому задля створення умов для ефективного функціонування самоврядних медичних організацій, забезпечення можливості для виконання ними функцій самоврядних і саморегулівних організацій проєктом акта пропонується затвердити закон України «Про самоврядування в сфері охорони здоров’я в Україні». Цей закон визначатиме форми, види, механізми тощо правового регулювання медичної та фармацевтичної діяльності в Україні.

Поняттєвий апарат проєкту закону містить такі терміни, як:

  • «безперервний професійний розвиток представника медичної та фармацевтичної професії»;
  • «медична та фармацевтична діяльність»;
  • «медичні та фармацевтичні професії»;
  • «реєстри представників медичних та фармацевтичних професій» тощо.

Організаціями професійного самоврядування медичних та фармацевтичних професій будуть палати, яких у проєкті налічується 5, а саме:

  • Палата лікарів сімейної медицини;
  • Палата лікарів-спеціалістів;
  • Палата стоматологів;
  • Палата сестер медичних/братів медичних;
  • Палата фармацевтів.

Рішення про утворення відповідних палат ухвалюватиметься на установчих загальних зборах представників медичних та фармацевтичних професій.

До Палати фармацевтів входитимуть особи, які мають фармацевтичну освіту будь-якого рівня та ступеня (молодший спеціаліст, молодший бакалавр, бакалавр, магістр), та прирівняні до них. Палати створюватимуться на безстроковій основі.

Щодо права на здійснення медичної та фармацевтичної діяльності, його матимуть особи, які будуть включені до Реєстру представників медичних професій (далі — Реєстр) та матимуть чинне свідоцтво про право на здійснення діяльності у сфері охорони здоров’я. Рішення про надання права здійснювати медичну та фармацевтичну діяльність прийматиметься організацією професійного самоврядування медичних професій на підставі поданих документів про освіту.

Що ж стосується тимчасового зупинення діяльності, воно можливе за таких підстав:

  • особистої заяви представника медичної чи фармацевтичної професії;
  • визнання представника медичної чи фармацевтичної професії за рішенням суду недієздатним або обмежено дієздатним;
  • набуття законної сили вироком суду за вчинення злочину, за який призначено покарання у вигляді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю тощо.

Медична та фармацевтична діяльність припинятимуться винятково шляхом припинення дії свідоцтва про право на провадження діяльності у сфері охорони здоров’я без права поновлення. Водночас дія свідоцтва припинятиметься за таких обставин:

  1. подання представником медичної чи фармацевтичної професії відповідної заяви;
  2. смерть або ухвалення судом рішення про оголошення померлим представника медичної чи фармацевтичної професії;
  3. прийняття відповідного рішення організацією професійного самоврядування медичних та фармацевтичних професій.

Окрім того, у проєкті закону закріплюватиметься норма, яка дозволятиме особам, які здобули вищу медичну або фармацевтичну освіту в закладах вищої освіти інших країн, працювати за відповідною професійною спрямованістю в Україні. Однак для цього необхідно буде пройти процедуру нострифікації диплома.

Повертаючись до теми реєстрів, варто зазначити, що їх веденням займатимуться організації професійного самоврядування медичних та фармацевтичних професій, які забезпечуватимуть відкритий цілодобовий доступ до них на офіційному вебсайті. Доступ надаватиметься шляхом можливості перегляду, копіювання, роздрукування інформації тощо.

Внесена в Реєстр інформація про представника медичної або фармацевтичної професій зберігатиметься безстроково.

Передбачено проєктом і норму щодо безперервного професійного розвитку (БПР) представників медичних та фармацевтичних професій. Зокрема, зазначається, що організації професійного самоврядування медичних та фармацевтичних професій визначатимуть вимоги до обсягів щорічної участі відповідних представників у програмах БПР.

Що стосується вимог та критеріїв до організаторів БПР, то вони затверджуватимуться організаціями професійного самоврядування. У свою чергу, організатори БПР нестимуть відповідальність за якість освітніх програм та відповідність принципам доказової медицини.

Варто звернути увагу на новий орган, який діятиме у складі палат медичних та фармацевтичних професій, а саме: етичну комісію. Це постійний колегіальний орган палати, склад якого обиратиметься строком на 3 роки. У складі етичної комісії створюватимуться колегії з розгляду скарг та апеляційний комітет.

До виняткових компетенцій цього органу належатиме:

  • розгляд скарг щодо порушення представником медичної чи фармацевтичної професії Кодексу етики представників медичних та фармацевтичних професій палати, рішень відповідних органів професійного самоврядування, галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я;
  • прийняття рішень щодо притягнення або непритягнення представника цих професій до професійної дисциплінарної відповідальності.

Формами здійснення медичної та фармацевтичної діяльності визначено:

  • укладення трудових договорів, у тому числі контрактів, із суб’єктами господарювання, які отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та виробництво лікарських засобів, оптову та роздрібну торгівлю лікарськими засобами, імпорт лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів);
  • робота у якості фізичної особи — підприємця з отриманням ліцензії на провадження вказаної вище діяльності.

У разі прийняття цього закону він набуде чинності через рік після закінчення строку дії воєнного стану в Україні.

Зауваження та пропозиції приймаються Директоратом медичних кадрів, освіти і науки МОЗ протягом 30 днів з дня оприлюднення в письмовому або електронному вигляді на адресу: 01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7; e-mail: [email protected]; тел.: (044) 253-24-44.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті