Перейти в робітничу професію готові 35% українських спеціалістів, а 15%, маючи високий рівень освіти та досвід, вважають це образливим

27 Вересня 2022 9:40 Поділитися

За даними кадрового порталу grc.ua, українські пошукачі наразі стикаються з традиційними для кризи на ринку праці явищами — дефіцит вакансій, висока конкуренція, завищені вимоги роботодавців до кандидатів, зниження зарплат та збільшення строків пошуку роботи. У деяких професійних сферах кількість вакансій залишається критично малою від початку війни.

Від початку війни більше 40% українців втратили роботу або через припинення діяльності їх компанії, або у зв’язку з переїздом, або з причини скорочення їх посад. Ще 22,5% працюють, але отримують неповну заробітну плату. Отже, питання пошуку роботи для переважної більшості працівників стоїть доволі гостро.

Як показало дослідження кадрового порталу grc.ua*, більшість українських спеціалістів, не знаходячи роботу за своєю професією, або вже здобувають нову, або планують це зробити найближчим часом.  Третина опитаних готова перейти в робітничу професію, аби мати роботу й отримувати зарплату. Ще чверть спеціалістів готова працювати «руками» в якості підробітку. Серед найбільш прийнятних професій для зміни офісної спеціальності на роботу «руками» українці назвали комплектувальника, водія, фермера, садівника, городника, а також кухаря та спеціаліста б’юті-сфери.

Проте є ті, хто вважають образливим переходити в робітничу професію, маючи високий рівень освіти та досвід в іншій професії. Таку відповідь дали 15,2% опитаних спеціалістів.

Не стикаються з проблемами працевлаштування під час кризи та залишаються затребуваними лише 13,5%.

Тенденція до постійного навчання та перенавчання є актуальною для сучасного ринку праці. Фахівцям, аби бути затребуваними та конкурентоздатними, потрібно на постійній основі оволодівати новими навичками та знаннями. Під час кризи на ринку праці про здобуття нової професії задумується, зазвичай, більша кількість працівників. Останнє дослідження показало, що сьогодні готові перепрофілюватися більше половини (51%) українських спеціалістів для того, аби мати роботу та отримувати зарплату. Уже здобувають нову професію 9,4% опитаних. Кожен десятий має намір здобути ту професію, про яку давно мріяв, але продовжував працювати за іншим профілем заради зарплати. Менше третини опитаних (29%) не планує перекваліфікацію найближчим часом.

Цікаво, що під час кризи ринку праці 2014–2015 рр. змінити крісло в офісі на роботу в полі чи біля станка були готові 39% українських спеціалістів. Здійснили б таку зміну професії лише у разі крайньої необхідності 45% опитаних. Не готові були працювати руками в будь-якому разі 16% спеціалістів.

За матеріалами, наданими кадровим порталом www.grc.ua

*Дані отримані у результаті дослідження, проведеного кадровим порталом grc.ua у серпні–вересні 2022 р. В опитуванні взяли участь 2600 українців, працівників компаній різних галузей з усіх регіонів України.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті