Європейський регіон перебуває у «пермакризі», яка виходить далеко за межі пандемії, зміни клімату та війни — ВООЗ

30 Вересня 2022 9:45 Поділитися

Протягом більше ніж століття Європа стикалася з численними критичними кризами. Але в останні роки частота криз зростає, включаючи такі, що пов’язані зі зміною клімату та появою інфекційних захворювань, які поширюються з неймовірною швидкістю по всьому світу. Про це зазначено в заяві доктора Ханса Генрі П. Клюге, регіонального директора ВООЗ у Європі від 27 вересня 2022 р.

Пандемія COVID-19, яка все ще триває, забрала життя понад 2 млн осіб у Європі та Центральній Азії. Ця криза поставила здоров’я на більш високий щабель на порядку денному, але її уроки ще не всі країни повністю засвоїли. Нинішня надзвичайна ситуація у сфері охорони здоров’я зумовлена також мавпячою віспою, а також ризиком поширення поліомієліту в регіоні. Не менш важливою є й нищівна війна в Україні, яка супроводжується у тому числі атаками на заклади охорони здоров’я та медичних працівників.

Усе це очевидні приклади, які зумовлюють те, що на Європейському форумі здоров’я в Гаштайні (European Health Forum Gastein), Австрія, назвали «пермакризою» (permacrisis).

Водночас існують й інші тривалі кризи, які є відносно тихими (і часто випадають з поля зору), але ставлять під загрозу здоров’я мільйонів осіб і обтяжують системи охорони здоров’я в усьому Європейському регіоні. Це неінфекційні захворювання — онкологічні, серцево-судинні, хвороби, пов’язані з вживанням алкоголю й тютюну, ожиріння.

Без сумніву, COVID-19 — одна з найпомітніших пандемій сучасності, але не найсмертельніша. Це й не те, чому в більшості випадків можна запобігти. Цього не можна сказати про серцево-судинні захворювання. За час цієї пандемії в молодому віці через інфаркти та інсульти померло у 5 разів більше людей, ніж через COVID-19 у найгіршому стані. Головні фактори ризику, які призводять до інсультів та інфарктів, — це вживання тютюну, підвищений артеріальний тиск, забруднене повітря.

Старим ворогом є ВІЛ/СНІД. У Європейському регіоні, як і в Латинській Америці, на Близькому Сході, Північній Африці, кількість випадків ВІЛ-інфекції все ще збільшується. Необхідно докладати більше зусиль для охоплення ключових груп ризику, до яких належать чоловіки, що мають статевий зв’язок з іншими чоловіками, трансгендери, споживачі ін’єкційних препаратів, працівники секс-індустрії та їх партнери. У деяких країнах під час пандемії COVID-19 було закрито до 50% служб тестування на ВІЛ. Терміново потрібні сильні політичні зобов’язання та фінансування для зміцнення послуг у сфері ВІЛ/СНІД.

Таким чином, Європейський регіон перебуває у «пермакризі», яка виходить далеко за межі пандемії, зміни клімату та війни. Це нова норма, і вона потребує двоколійної реакції. Що це означає?

З одного боку, необхідно терміново підготуватися до таких надзвичайних ситуацій, як пандемії, кліматичні кризи та воєнні конфлікти. З іншого — терміново зміцнити поточні системи охорони здоров’я та основні послуги, щоб подолати перманентну кризу неінфекційних захворювань та ВІЛ. Не можна жертвувати одним заради іншого.

Цей двоколійний підхід має стати основою роботи Європейського бюро ВООЗ для підтримки країн Європейського регіону.

За матеріалами www.who.int

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті