Що робити у разі відключення світла? Держлікслужба надає поради аптекам

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба) в Івано-Франківській обл. наголошує, що у зв’язку із ситуацією, яка склалася внаслідок пошкодження енергосистеми України, що, у свою чергу, може спричинити довготривалу відсутність електроенергії, виникає необхідність у дотриманні умов зберігання ліків. Разом з тим наближається зимовий період, тому для належного зберігання ліків критично необхідною є наявність світла та тепла.

Держлікслужба в Івано-Франківській обл. звертає увагу керівників аптечних та лікувально-профілактичних закладів на необхідність максимального забезпечення належних умов зберігання ліків.

«Важливо, щоб знеструмлення не застало заклади охорони здоров’я зненацька. Рекомендуємо заздалегідь подбати про альтернативні засоби електроенергії та тепла, за можливості придбати бензинові або дизельні генератори, повербанки, портативні електростанції, кондиціонери та обігрівачі різних типів.

Рекомендуємо розробити в системі якості ліків письмові інструкції на випадок відключення світла та провести навчання персоналу щодо забезпечення належних умов зберігання лікарських засобів, визначених виробником», — зауважили в Держлікслужбі в Івано-Франківській обл.

Що стосується аптечних мереж, то варто визначити аптеки, які будуть забезпечені альтернативними засобами електроенергії, до яких у разі відключення світла переміщатимуться ліки із інших аптек на тимчасове зберігання. Аптечним закладам, які не забезпечені альтернативними засобами світла, слід подбати про переміщення ліків в аптеки інших суб’єктів господарювання, а також, за можливості — до лікувальних закладів (на договірній основі, за згодою).

Керівникам лікувально-профілактичних закладів у разі відключення світла необхідно забезпечити переміщення ліків на тимчасове зберігання із фельдшерсько-акушерських пунктів, пунктів здоров’я та амбулаторій до медичних закладів, які забезпечені альтернативними засобами електроенергії та тепла.

Також у відомстві нагадують про забезпечення умов зберігання ліків під час транспортування. Для цього необхідно, щоб в аптечних та лікувальних закладах були наявні сумки-холодильники та засоби для фіксації температурного режиму.

Окрім того, варто нагадати й про те, що ліки, які зберігаються з порушенням температурного режиму, стають непридатними до використання. Особливу увагу Держлікслужба рекомендує звернути на зберігання інсулінів та імунопрепаратів, зокрема вакцин.

За матеріалами dls.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті