У Фінляндії проаналізували європейську аптечну практику

15 Листопада 2022 10:28 Поділитися

Фінським агентством з лікарських засобів (Fimea) 10–11 листопада опубліковано звіти, підготовані на доручення Центру фармацевтичної безпеки та розвитку (Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus), про європейські аптечні системи та консультації в аптеках.

Для збору інформації було використано опитування керівників регуляторних органів зі структури голів медичних агенцій (Heads of Medicines Agencies — HMA). Електронна анкета містила 46 питань, з яких 27 структурованих та 19 відкритих. При цьому з 11 країн, що були відібрані за ознакою схожості організаційних засад, відповіді надіслали лише 8: Ісландія, Норвегія, Швеція, Португалія, Франція, Естонія, Данія та Німеччина. Незважаючи на повторні запити, жодної інформації не було отримано з Нідерландів, Іспанії та Великої Британії.

За результатами опитувань узагальнено інформацію за такими темами, як право власності на аптеки та ліцензійні умови, горизонтальна та вертикальна інтеграція, обсяг обов’язкового асортименту та товарних запасів, дистанційна торгівля тощо.

Другий звіт, присвячений фармацевтичним консультаціям, складено на основі опитування працівників охорони здоров’я Фінляндії. Участь у ньому взяли 56 респондентів, більшість з яких представляли аптеки та організації пацієнтів. 57% опитаних представили власні експертні думки, а 43% відповіли від імені організації, яку вони представляють.

Потреби, які було виявлено під час опитування, стосуються, серед іншого, консультування, яке має враховувати індивідуальні потреби клієнта, а не бути одноманітним. Зафіксовано й інші проблеми, наприклад, згідно зі звітом, перегляд відшкодування служби соціального страхування (Kela) та консультації щодо цін часто забирають багато часу.

Дані звітів не лише можуть бути цікавими тим, хто опікується станом справ у Фінляндії, але й стати джерелом інформації про ситуацію в Європі, зокрема, щодо регулювання, пов’язаного з володінням та відкриттям аптек, попередження нестачі медикаментів, а також регуляції цін.

За матеріалами julkaisut.valtioneuvosto.fi

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті