Три стійкі до антибіотиків бактерії спричиняють майже 60% тягаря — ECDC

22 Листопада 2022 9:17 Поділитися

Європейський центр профілактики та контролю захворювань (European Centre for Disease Prevention and Control — ECDC) на початку Всесвітнього тижня обізнаності про антимікробні засоби (World Antimicrobial Awareness Week 2022) опублікував звіт* із оновленими оцінками тягаря інфекцій, викликаних вибраними комбінаціями бактерій, стійких до антибіотиків, у Європейському Союзі (ЄС)/Європейській економічній зоні (ЄЕЗ) у 2016–2020 рр., порівнявши їх із попередніми.

Основні показники, про які повідомляється у звіті, включають щорічну кількість інфекцій, стійких до антибіотиків, пов’язаних випадків смерті, а також років життя з поправкою на інвалідність (DALY) для різних вікових груп.

Підраховано, що між 2016 і 2020 р. у ЄС/ЄЕЗ щорічна кількість випадків інфекцій певними антибіотикорезистентними збудниками становила від 685 433 у 2016 р. до 865 767 у 2019 р. із річною кількістю пов’язаних випадків смерті від 30 730 до 38 710 відповідно. У розрізі DALY ці інфекції призвели до річного навантаження на здоров’я від 909 488 до 1 101 288 у зазначені роки. Кількість летальних випадків, пов’язаних із резистентними до карбапенему Acinetobacter spp. та Klebsiella pneumonia, зросла майже на 50% з 2016 по 2020 р.

Важливо, що 70,9% випадків інфікування бактеріями, стійкими до антибіотиків, пов’язані з наданням медичної допомоги. Такі інфекції визначали як такі, симптоми яких з’явилися на третій день або пізніше після початку госпіталізації, або коли пацієнт мав бути повторно госпіталізований (або переведений з іншого медичного закладу) менше ніж через 48 год після попередньої виписки.

Найбільший тягар захворювань спричинений резистентністю Escherichia coli до цефалоспоринів третього покоління, метицилінрезистентного золотистого стафілокока та стійкою до цефалоспоринів третього покоління Klebsiella pneumonia. Ці три стійкі до антибіотиків бактерії створюють 58,2% загального тягаря, виміряного в DALY. Загалом 30,9% загального тягаря, вираженого у DALYs, спричинено бактеріями (K. pneumoniae, E. coli, Pseudomonas aeruginosa та Acinetobacter spp.), стійкими до карбапенему.

За оцінками, майже дві третини (62,4%) загальної кількості DALY припадають на чоловіків, коливаючись від 56,0% (резистентна до цефалоспоринів E. coli третього покоління) до 66,6% (резистентна до карбапенему K. pneumoniae).

Результати цього дослідження підтверджують, що для зменшення тягаря резистентності до антибіотиків у ЄС/ЄЕЗ терміново необхідні подальші зусилля у сфері охорони здоров’я. Зниження поширення стійких до антибіотиків бактерій чинитиме значний позитивний вплив на здоров’я населення та майбутні витрати на охорону здоров’я в ЄС/ЄЕЗ.

*European Centre for Disease Prevention and Control (2022) Assessing the health burden of infections with antibiotic-resistant bacteria in the EU/EEA, 2016–2020. Stockholm: ECDC.

За матеріалами www.ecdc.europa.eu

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті