Польське міністерство охорони здоров’я розробить перелік 50 ключових АФІ

05 Грудня 2022 11:48 Поділитися

Відновлення виробництва діючих речовин є одним з напрямів діяльності Міністерства розвитку та технологій (Ministerstwa Rozwoju i Technologii) Польщі у рамках Національного плану реконструкції (Krajowego Planu Odbudowy). Так, буде складено список ключових фармацевтичних субстанцій, що є важливим для гарантування безпеки ліків та водночас демонструватиме економічний потенціал і можливість виробництва в Польщі.

29 листопада відбулося засідання міжвідомчої міністерської групи з активних фармацевтичних інгредієнтів (АФІ). Як розповіла виданню «Rynek Zdrowia» керівник цієї групи Марлена Трика (Marlena Tryka), робота зі складання переліку АФІ з наступним вивченням економічного потенціалу та виробничих можливостей для цих речовин у Польщі триватиме 3 міс.

При цьому вибір 50 субстанцій — це лише початок, зазначила М. Трика. Можливо, необхідно буде поглибити аналіз за участю спільноти виробників, щоб включити інші речовини або допоміжні продукти, які використовуються у виробництві. У рамках запланованого аналізу за допомогою експертів та спеціальних опитувань буде вивчено потенціал та економічні бар’єри, які перешкоджають виробництву фармацевтичних субстанцій у Польщі. Наступним кроком є ​​аналіз дій інших держав-членів у цьому напрямку. Підготовчий етап планують закінчити оголошенням конкурсів на виробництво діючих речовин та запуск інвестиційних фондів.

Конкуренція — це жорстока реальність

Барбара Місевич-Ягеляк (Barbara Misiewicz-Jagielak), віцепрезидент Польської асоціації роботодавців фармацевтичної галузі (Polskiego Związku Pracodawców Przemysłu Farmaceutycznego), зазначила з цього приводу, що зараз у Польщі немає великого потенціалу для розширення виробництва АФІ, і необхідно докласти величезних зусиль для його розширення настільки, щоб гарантувати фармацевтичну безпеку у всіх аспектах: «Давайте просто запитаємо себе, хто буде купувати ці речовини у нас, коли у нас є потужні конкуренти в Азії, які виробляють їх протягом тривалого часу у величезному масштабі. З ними ми не будемо конкурентоспроможними за ціною. Потрібні законодавчі зміни, щоб запровадити систему стимулів, щоб польські АФІ використовувалися для виробництва реімбурсованих ліків чи препаратів для екстреної допомоги, а не китайські».

Polfa була другим за величиною виробником еритроміцину у світі

Ярослав Кроль (Jarosław Król), президент Polfa Tarchomin, пішов ще далі у своїй оцінці ситуації, поставивши під сумнів принципову можливість відновлення виробництва кількох десятків діючих речовин у Польщі. «Я наведу деякі дані, які можуть пролити світло на дискусію. Polfa Tarchomin імпортує AФІ з різних напрямків. Для пероральних антибіотиків ми маємо 9 речовин з Китаю, 11 з Європейського Союзу, 4 з Індії та по 2 — з Південної Кореї, Мексики та США. Для ін’єкційних антибіотиків 3 — з Китаю, 7 — з Європейського Союзу та 1 — з Індії».

Загалом з 65 речовин, які використовуються в Polfa Tarchomin, 17 походять з Китаю, 33 — з Європейського Союзу, 7 — з Індії, 2 — з Мексики, 2 — з Кореї та 4 — зі Сполучених Штатів.

«Боюся, що навіть за наявності великих норм і суперпереліку речовин виробники можуть не взятися за це завдання. З кількох причин. Ми маємо екологічні вимоги, які дуже високі в Європейському Союзі. Так само і витрати на енергію. Можливо, існують інші способи стратегічного забезпечення безпеки ліків. Можливо, ми говоримо про щось утопічне.

Polfa є прикладом компанії, яка збанкрутувала у зв’язку з конкуренцією з китайськими виробниками. У 1980-х роках вона інвестувала 100 млн дол. США. На той час це були величезні гроші. У результаті вона стала другим за величиною виробником еритроміцину в світі з найкращою якістю. У нас була дуже хороша якість, передові процеси виробництва, але все занепало через різницю у вартості», — наголосив Я. Кроль.

За матеріалами www.gov.pl; www.rynekzdrowia.pl

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті