У Великобританії розслідують антиконкурентну поведінку постачальників антибіотиків

16 Грудня 2022 2:19 Поділитися

Управління з питань конкуренції та ринків (Competition and Markets Authority — CMA) розпочало розслідування антиконкурентної поведінки на ринку антибіотиків через зростання цін під час спалаху інфекцій, викликаних стрептококом групи А (ІСА). Рядом постачальників за кілька тижнів підвищено ціни з 2 до 11–19 фунтів стерлінгів за упаковку. З вересня у Великій Британії було підтверджено вже 16 випадків смерті внаслідок ІСА дітей віком до 18 років та 74 — у загальній популяції.

«Ми працюємо над встановленням фактів того, що зараз відбувається на ринку, і вітаємо нову інформацію як частину нашої роботи. Ми готові вжити заходів, якщо є докази антиконкурентної поведінки, яка порушує закон», — повідомив представник СМА.

Аптеки повідомляють про великі фінансові витрати, що не покриватимуться за рахунок Національної служби охорони здоров’я (National Health Service — NHS). Однак у Департаменті охорони здоров’я та соціального захисту (Department for Health and Social Care) спростували факт нестачі ліків. Прессекретар зазначив: «Немає дефіциту антибіотиків для лікування стрептококової інфекції у постачальників. Інколи у нас відмічають стрибки на продукти, а підвищення попиту означає, що деякі аптеки мають труднощі з отриманням певних антибіотиків».

Між тим 15 грудня у Сполученому Королівстві видано протоколи про серйозну нестачу препаратів (Serious Shortage Protocols — SSP) для трьох пеніцилінових препаратів:

  • феноксиметилпеніцилін 250 мг/5 мл пероральний розчин без цукру;
  • феноксиметилпеніцилін 250 мг/5 мл пероральний розчин;
  • феноксиметилпеніцилін 125 мг/5 мл пероральний розчин без цукру.

SSP є стандартною процедурою, яка часто використовується для вирішення тимчасових і потенційних проблем з постачанням ліків. Вони є безпечним і ефективним способом гарантувати, що ліки й надалі будуть доступні для всіх, хто їх потребує, заощаджуючи час пацієнтів, фармацевтів і лікарів, які виписують рецепти.

Видача SSP дозволяє фармацевтам легально постачати визначені альтернативні ліки, позбавляючи пацієнта необхідності повертатися до лікаря, що виписав рецепт, що економить час у лікарнях загальної практики та усуває незручності для пацієнтів. Зазвичай коли пацієнт пред’являє рецепт, то відповідно до закону фармацевт може видати лише те, що вказано в рецепті, а з урахуванням SSP можна відпустити препарат в іншій лікарській формі. Певні заходи з подолання дефіциту вживають також в інших країнах.

За матеріалами www.cips.org; www.gov.uk; www.chroniclelive.co.uk

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті