Англія має на меті ліквідувати гепатит С до 2025 р.

03 Січня 2023 3:32 Поділитися

Національна служба охорони здоров’я (National Health Service — NHS) Англії планує виключити гепатит С з переліку загроз для громадського здоров’я до 2025 р. Таким чином Англія може стати однією з перших країн, що виконала глобальну ціль ліквідувати гепатит С на 5 років раніше за поставлену Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) планку. Цього планують досягти завдяки довгостроковій угоді на закупівлю противірусних препаратів для населення та запровадженню цілеспрямованого скринінгу для основних груп ризику.

У 2018 р. NHS уклала 5-річну угоду на закупівлю противірусних препаратів для тисяч пацієнтів на суму близько 1 млрд фунтів стерлінгів, що дозволило зменшити кількість випадків смерті, пов’язаних з гепатитом С, включаючи цироз та рак печінки, на 35%. Завдяки цьому ціль Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) щодо зниження на 10% смертності від гепатиту С до 2020 р. була перевищена втричі.

Досягти успіхів у зменшенні кількості випадків захворюваності серед уразливих груп населення, зокрема безхатченків, вдалося завдяки програмі «Знайти та лікувати» (Find and Treat), що реалізується у партнерстві з благодійними організаціями (зокрема, St Mungo’s). Команди співробітників відвідують осіб, що знаходяться у групі ризику, на спеціально обладнаних автомобілях, що дозволяють оперативно перевірити наявність вірусу та стан печінки за допомогою портативних пристроїв. Особам з позитивним  результатом благодійні організації допомагають пройти повний курс лікування. Ця ініціатива допомогла тисячам людей виявити захворювання та сприяла зменшенню кількості осіб, що потребують пересадки печінки.

У вересні 2022 р. в Англії стартувала програма скринінгу, що надає можливість людям, які, можливо, й не підозрюють про наявність у них гепатиту, швидше виявити хворобу та почати лікування, шляхом пошуку в медичних записах ключових факторів ризику, таких як випадки переливання крові або ВІЛ. У рамках цієї ініціативи NHS співпрацює з місцевими службами охорони здоров’я та волонтерськими групами, які допомагають в пошуку потенційних хворих, організації тестування, забезпеченні лікування.

За матеріалами www.england.nhs.uk; www.theguardian.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті