У Словенії створюють реєстри фармацевтів з різною спеціалізацією

18 Січня 2023 10:09 Поділитися

Словенська фармацевтична асоціація (Slovensko farmacevtsko društvo — SFD) пропонує створити реєстр магістрів фармації, які мають додаткові спеціальні знання з гомеопатії. Як пояснюють в оголошенні, списку гомеопатичних аптек недостатньо, оскільки кожного тижня кілька пацієнтів звертаються до SFD з проханням повідомити про фахівців, що дають поради стосовно самолікування гомеопатичними засобами.

Усім охочим фармацевтам пропонують заповнити реєстраційну форму з контактними даними та зазначенням особливостей спеціалізації у розділах знань, що підпадають під «парасольку» гомеопатії (класична гомеопатія/квіткові есенції Баха/тканинні солі Шюсслера тощо).

У Словенії, окрім загального, використовують також перелік фармацевтів-консультантів (farmacevtskih svetovalcev), що надають послуги з фармацевтичного консультування відповідно до чинної генеральної угоди (Splošni dogovor) між SFD, міністерством охорони здоров’я та Інститутом медичного страхування Словенії (Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije). Розгортання послуги в межах усієї країни, заплановане на 2020 р., уповільнилося через пандемію COVID-19, але залишається актуальним. Річна вартість програми за її повноцінної реалізації становитиме 720 335 євро.

Фармацевтичне консультування полягає в особистому контакті з пацієнтом для проведення фармакотерапевтичного обстеження та складанні висновку (огляду фармакотерапії) з метою надання лікуючому лікареві, а також фармацевтичному втручанні за необхідності.

Обмін знаннями та досвідом між особистими лікарями та фармацевтами-консультантами також відбувається в групах якості призначення ліків, які збираються 4 рази на рік. Окрім загальних питань щодо лікування пацієнтів з поліфармакотерапією, невідповідних комбінацій ліків та неадекватних для осіб похилого віку призначень, щороку особливо детально обговорюються окремі групи препаратів.

За матеріалами www.sfd.si; partner.zzzs.si

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті