Угорські фармацевти про ціноутворення та вакцинацію

23 Січня 2023 11:59 Поділитися

Угорська фармацевтична асоціація (Magyar Gyógyszerészi Kamara) опублікувала заяву за матеріалами засідання, проведеного 19 січня 2023 р. Предметом її уваги стали ціноутворення на реімбурсовані ліки та медичні вироби, суперечлива дистриб’юторська практика деяких операторів та можливість аптек брати участь у вакцинації.

Економічне обґрунтування цін

Асоціація висловила позитивне ставлення до розпочатого Міністерством внутрішніх справ перегляду регулювання фармацевтичного забезпечення, метою якого є гарантування безпеки постачання, виключення зловживань та забезпечення дотримання принципу персональної відповідальності.

Водночас, враховуючи чинні правила ціноутворення, усе більшу кількість медичної продукції, що фінансується державою, можна продавати лише з «від’ємною» націнкою, що призводить до постійного зростання збитків — для деяких аптек вони сягають навіть сотень тисяч форинтів (десятків тисяч гривень) на місяць. Аптеки вимушені або порушувати закон, не надаючи допомоги, або нести збитки. «Підтримувати неможливо ані ту, ані іншу практику!», — підкреслено в заяві. Тому керівництво асоціації просить негайно змінити цінове регулювання, щоб зберегти фармацевтичне забезпечення.

Неконкурентна поведінка

Керівництво асоціації не вперше стикається з практикою деяких оптових компаній повідомляти аптеки, що належать до сфери їхніх інтересів, про можливість постачання певних ліків з обмеженою доступністю. Така практика є дискримінаційною щодо незалежних аптек, особливо коли доступність деяких препаратів знижується. Керівництво асоціації рішуче виступає проти такої практики, яка стосується безпеки фармацевтичного забезпечення, прав пацієнтів і конкурентного законодавства.

Участь у вакцинації

Під час засідання було також заслухано доповідь президента асоціації щодо консультації з керівним складом Національного центру громадського здоров’я (Nemzeti Népegészségügyi Központ — NNK) стосовно залучення аптек до вакцинації. З огляду на очікуваний соціальний ефект та розширення компетенцій фармацевтів це нововведення є закономірним. Асоціація підтримує продовження переговорного процесу щодо концептуальних, правових, професійних, матеріальних та фінансових умов участі аптек у вакцинації, зазначено в повідомленні.

За матеріалами www.mgyk.hu

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті