Чеські фармацевти пропонують заходи боротьби з незаконним обігом ліків

Державний інститут контролю ліків Чехії (Státní ústav pro kontrolu léčiv — SÚKL) 25 січня 2023 р. опублікував пресреліз «Ліки на суму понад 66 млн крон були втрачені з аптек. SÚKL наклав штрафи та пропонує посилити законодавство». У пресрелізі SÚKL зазначається, що його інспектори стикаються з систематичними порушеннями закону про лікарські засоби під час перевірок в аптеках, і висловлено підозру, що в основі лежить незаконна організована діяльність з метою експорту цих ліків за кордон.

Перекваліфікувати злочини та надати можливість позбавляти права на практику

Повідомлення SÚKL того ж дня прокоментувала Чеська фармацевтична асоціація (Česká lékárnická komora — ČLnK). У заяві насамперед підкреслено, що незаконна діяльність деяких операторів аптек, описана в пресрелізі SÚKL, є огидною та має бути викрита і суворо покарана. Сама ČLnK неодноразово пропонувала SÚKL допомогу у викритті цих практик і водночас просила про надання документів, необхідних для притягнення асоціацією до дисциплінарної відповідальності тих її членів, які беруть участь у незаконних діях. У таких серйозних випадках обвинувачених могли навіть виключити з ČLnK, позбавивши тим самим можливості займатися професійною діяльністю. До цього часу SÚKL ніколи не користувався цією пропозицією від ČLnK і не надавав ČLnK даних, що дозволяють ініціювати дисциплінарне провадження.

ČLnK не може не помітити той факт, що пресреліз із заголовком і вступними словами створює враження, що це явище стосується аптек у Чеській Республіці в цілому. ČLnK категорично проти цього. Аптеки, або їх оператори, фармацевти та інші аптечні працівники є порядними та чесними людьми, які надають допомогу пацієнтам у Чеській Республіці та не порушують закон про ліки. Якщо серед них є окремі особи, які зловживають лікарськими засобами лише для власного збагачення шляхом нелегального експорту, то не можна навіть припустити, що це проблема всіх аптек.

ČLnK зазначає, що незаконна діяльність, на яку вказав SÚKL у своєму пресрелізі, проявилася не лише у останні місяці. Проте жодних змін до закону про лікарські засоби, які б дозволили SÚKL ефективніше виявляти та карати нелегальних експортерів ліків, поки не запропоновано. Згадана в пресрелізі пропозиція підвищити розміри штрафів — це швидше відмова від реальних зусиль щодо вирішення суті проблеми, оскільки йдеться про штраф за правопорушення, яке полягає у неведенні належного обліку лікарських засобів в аптеці, а не за злочин, що передбачає незаконний експорт лікарських засобів.

Багаторічна діяльність нелегальних експортерів ліків підтверджує, що публічний заклик «зупинити це», висловлений у пресрелізі директора SÚKL, не матиме ефекту. Тож ČLnK бачить вихід виключно в ефективній поправці до закону про лікарські засоби, у кращому використанні даних про розповсюдження лікарських засобів у Чеській Республіці, якими володіє SÚKL, у поліпшенні послідовної контрольної діяльності з боку SÚKL та у налагодженні співпраці між SÚKL та ČLnK у виявленні та покаранні цих правопорушень.

Результати перевірок SÚKL

Перевірки SÚKL виявили загалом 14 випадків, коли оператори аптек замовляли лікарські засоби, але після доставки в аптеку не фіксували їх в обліку запасів, приходу та відпуску. Таким чином, ліки губляться з офіційного ланцюжка постачання і, швидше за все, не доходять до чеських пацієнтів. Ця дія може безпосередньо загрожувати доступності лікарських засобів у Чеській Республіці і тим самим знижувати якість та доступність медичної допомоги.

У випадках, що вже отримали визначення за законом, SÚKL виявлено понад 130 тис. упаковок «неврахованих» зареєстрованих ліків вартістю понад 66 921 000 крон. Однак ця сума не є остаточною, подальші розгляди ще тривають, а оскільки вони не завершені в законному порядку, повідомити про них неможливо.

Дешеві ліки прямують до Західної Європи

«Цей вид порушення закону здебільшого стосується лікарських засобів, що відпускаються за рецептом лікаря, які за кордоном коштують дорожче, ніж у Чехії. Їхня ціна тут регулюється», — пояснила Ірена Сторова (Irena Storová), директор SÚKL. З аналогічними явищами борються у сусідній Польщі, де механізм протиправних діянь є класичною «мережею зворотного поширення» — лікарські засоби з аптек надходили до оптовиків (що заборонено законом) для подальшого перепродажу в Західну Європу. Для боротьби з цим явищем у країні введено заборону на одночасне ведення одним підприємцем кількох видів економічної діяльності у сфері обігу лікарських засобів.

Спостерігаючи за тим, що відбувається на ринку, польський мінздрав публікує так званий антиекспортний перелік, що включає ліки, відсутні щонайменше у 5% аптек регіону. Воєводські фармацевтичні інспектори надають таку інформацію Головній фармацевтичній інспекції. Останнім часом списки публікують щомісяця. Його остання версія, що набула чинності 5 січня, включає кілька препаратів інсуліну й аналогів, протиастматичні засоби, антикоагулянти.

За матеріалами www.sukl.cz; www.lekarnici.cz; www.ceskenoviny.cz; www.gov.pl

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті