Профілактична доза азитроміцину перед пологами: користь чи шкода?

21 Березня 2023 11:05 Поділитися

У «The New England Journal of Medicine» нещодавно було опубліковано результати дослідження, метою якого було вивчити результати прийому азитроміцину з метою попередження інфекційних ускладнень у породіль та немовлят. Попередньо зазначено, що профілактичне застосування цього препарату зменшує частоту інфекційних ускладнень після кесаревого розтину, але його вплив на жінок із запланованими вагінальними пологами невідомий.

У плацебо-контрольованому рандомізованому міжнародному дослідженні жінкам на 28-му тижні вагітності, перед пологами, що планувалося вести природним шляхом, призначили одноразову пероральну дозу азитроміцину (2 г) або плацебо. Двома основними кінцевими точками були сепсис або смерть матері та мертвонародження, неонатальна смерть або сепсис у немовляти. Під час проміжного аналізу комітет з моніторингу даних і безпеки рекомендував припинити випробування, зауваживши користь для матерів.

Так, рандомізацію пройшли 29 278 жінок. Частота материнського сепсису або смерті була нижчою в групі азитроміцину, ніж у групі плацебо (1,6% проти 2,4%), але частота мертвонароджених або неонатальної смерті чи сепсису була подібною (10,5% проти 10,3%). Виявилося, що різниця в первинних результатах для матері була зумовлена головним чином частотою сепсису (1,5% у групі азитроміцину та 2,3% у групі плацебо), тоді як частота смерті з будь-якої причини становила 0,1% в обох групах. Неонатальний сепсис виник у 9,8 і 9,6% немовлят відповідно, частота мертвонародження становила 0,4% в обох групах, а неонатальна смерть протягом 4 тиж після народження сталася у 1,5% в обох групах. Азитроміцин не асоціювався з вищою частотою побічних ефектів.

За висновками авторів, у жінок, які планували вагінальні пологи, разова пероральна доза азитроміцину сприяла значному зниженню ризику розвитку сепсису або смерті матері порівняно з плацебо, але мало впливала на сепсис або смерть новонароджених.

За матеріалами www.nejm.org

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті