Чи убезпечує контрацепція прогестинами від раку молочної залози?

27 Березня 2023 1:34 Поділитися

Дослідники виявили, що у жінок, яким призначали будь-яку гормональну контрацепцію, ризик розвитку раку молочної залози був на 25% вищим порівняно з тими, кому її не призначали.

У журналі «PLOS Medicine» опубліковано результати дослідження «випадок — контроль» та метааналізу, проведеного у Великобританії. Автори порівняли інформацію з реєстру первинної медичної допомоги про призначення гормональних контрацептивів 9498 жінкам віком <50 років з випадком інвазивного раку молочної залози, діагностованим у 1996–2017 рр., та 18 171 з контрольної групи.

Загалом 44% (4195/9498) пацієнток з раком молочної залози та 39% (7092/18 171) контрольної групи отримували гормональні контрацептиви в середньому за 3,1 року до виявлення онкопатології (або еквівалентної дати для контрольної групи). Близько половини призначень стосувалися препаратів, що містять лише прогестаген. Відносний ризик розвитку раку молочної залози був підвищеним у статистично значущому ступені приблизно однаковою мірою, якщо призначали пероральні комбіновані контрацептиви, оральні прогестагенові засоби, ін’єкційні прогестагени або внутрішньоматкові засоби, що вивільняють прогестаген: 1,23; 1,26; 1,25 і 1,32, відповідно. Метааналіз показав значне підвищення відносного ризику для поточного або нещодавнього використання контрацептивів, що містять тільки прогестаген.

Коли отримані результати об’єднали з попередніми опублікованими даними (які включали жінок ширшого вікового діапазону), отриманий 15-річний абсолютний надлишковий ризик, пов’язаний з 5-річним використанням пероральних комбінованих або тільки прогестагенових контрацептивів у країнах з високим рівнем доходу, становив 8 на 100 000 користувачів віком 16–20 років і 265 на 100 000 користувачів віком 35–39 років.

На думку авторів, це дослідження надає важливі нові докази того, що поточне або нещодавнє використання контрацептивів, що містять тільки прогестаген, пов’язане з незначним підвищенням ризику розвитку раку молочної залози, яке подібне за величиною до ризику, пов’язаного з комбінованими гормональними контрацептивами. З огляду на те, що базовий ризик виникнення цієї онкопатології зростає з віком, абсолютний надмірний ризик, пов’язаний з використанням будь-якого типу оральних контрацептивів, за оцінками, є нижчим у жінок, які використовують їх у молодшому, ніж у старшому віці. Такі ризики необхідно збалансувати з перевагами використання контрацептивів у дітородний період.

За матеріалами journals.plos.org

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті