Стрес та головний біль: що робити?

Ми вже більше року живемо у стані перманентного стресу. Позаду тяжка зима, але організму якось не стало легше від того, що перегорнули сторінку календаря. Виснаження, частий головний біль, апатія та депресивні думки. Насправді все це — ланки одного ланцюга, який починається зі стресу. І якщо вам здається, що на фоні стресу у вас все частіше і частіше почала боліти голова, то вам не здається. Що ж робити? Звичайно, інколи можна обійтися і без ліків — помасажувати певні точки на обличчі, зайнятися медитацією, прогулятися та багато всього іншого. Втім коли у людини розвивається мігрень, то питання не в тому, пити чи не пити таблетку. Питання в тому, яку таблетку обрати, щоб точно допомогло. На жаль, мігрень, як і деякі інші види головного болю, може виникати під впливом стресу. І оскільки поки ми з вами не можемо усунути стресор, давайте розбиратися, які ліки здатні справді ефективно впоратися з усіма симптомами мігрені.

Мігрень — це хронічний неврологічний розлад, який проявляється головним болем, непереносимістю світла, голосних звуків та ін. Розрізняють мігрень з аурою та без. Аура — це такі блимання чи спалахи, які є першими провісниками власне мігренозного головного болю. Тож, у деяких випадках, якщо під час появи аури вдалося вжити заходів для попередження нападу, то він може і не трапитися.

Багато хто при згадці про мігрень уявляє витончену аристократку у спальні з важкими оксамитовими гардинами. Але ні, мігрень — це зовсім не таке рідкісне явище, як може здатися. Цей вкрай неприємний розлад виявляють у близько 10–15% населення. Цікаво, що мігрень набагато частіше розвивається у молодих людей, ніж у осіб зрілого віку (Straube A., Andreou A., 2019). Крім того, через гормональні особливості мігрень також частіше вражає жінок.

Водночас стрес є одним з найбільш значущих чинників, що спричиняють розвиток мігрені, а тривога та депресія поширеніші у пацієнтів з мігренню порівняно із загальною популяцією. Крім того, у осіб з мігренню частіше спостерігаються порушення сну. Оскільки біологічні механізми, що пов’язують ці фактори з мігренню, неясні, зв’язок, ймовірно, є двонаправленим, оскільки пацієнти з тривогою та депресією повідомляють про вищу частоту нападів мігрені (Burrowes S.A.B. et al., 2022).

Стрес є найбільш значущим тригером мігрені, який спричиняє розвиток нападу у близько 80% випадків (Kesserwani H., 2021). Тож, виходячи з особливостей мігрені, яким має бути ідеальний знеболювальний препарат? У першу чергу він має не тільки знеболювати, адже природа нездужання при цій патології виходить далеко за межі звичайного головного болю. Тож, такий лікарський засіб, окрім власне знеболювального ефекту, повинен мати спазмолітичні та заспокійливі властивості. Саме ці ознаки є характерними для препарату НОМІГРЕН БОСНАЛЕК®, який з 2021 р. на українському фармацевтичному ринку представляє швейцарська компанія Acino. До складу НОМІГРЕН БОСНАЛЕК® входять ерготаміну тартрат, меклоксаміну цитрат, камілофіну гідрохлорид, кофеїн та пропіфеназон. За комбінацією молекул у складі лікарського засобу він не має аналогів на ринку України*. Усі ці активні речовини діють синергічно і комплекс­но на мігренозний біль і симптоми, що його супроводжують. Так, ерготаміну тартрат (алкалоїд ріжків) стимулює гладку мускулатуру та зумовлює вазоконстрикцію церебральних та периферичних кровоносних судин, внаслідок чого зменшується набряк головного мозку, а меклоксаміну цитрат чинить м’яку седативну, протиблювотну та антигістамінну дію. Камілофіну гідрохлорид діє як спазмолітик, що усуває початковий вазоспазм у продромальній фазі нападу мігрені. Пропіфеназон відповідає за власне аналгетичну дію. Кофеїн підвищує абсорбцію ерготаміну та посилює його терапевтичний ефект. Завдяки такому складу НОМІГРЕН БОСНАЛЕК® показаний для профілактики та зменшення вираженості судинного головного болю, зокрема мігрені та кластерного головного болю.

НОМІГРЕН БОСНАЛЕК ®  — комплексне рішення, коли треба втамувати мігренозний головний біль!

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
*За даними Державного реєстру лікарських засобів України, опублікованими на сайті http://www.drlz.com.ua станом на 16 березня 2023 р.

UA-NOMI-PUB-032023-005

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті