Від нестерпного суму до надмірної енергії: що таке біполярний розлад та як з ним жити?

30 Березня 2023 1:20 Поділитися

Щороку 30 березня світова спільнота відзначає Всесвітній день біполярного розладу (World Bipolar Day), щоб привернути увагу до цього захворювання, покращити обізнаність щодо нього в суспільстві, а також усунути стигму.

Біполярний розлад (відомий також як маніакально-депресивний психоз) характеризується чергуванням патологічних порушень настрою, що варіює від крайнього піднесення (манії) до тяжкої депресії (Помогайбо В., 2018).

Діапазон емоцій у людей, які живуть з біполярним розладом, може бути дуже широким. На одному кінці спектру — глибока депресія з повторюваними суїцидальними думками, на протилежному — екстремальний емоційний підйом, що може супроводжуватися параноєю, галюцинаціями, втратою зв’язку з реальністю. Під час манії людина може відчувати дуже сильний енергетичний підйом, приймати імпульсивні рішення, переоцінювати власні сили та неадекватно сприймати ситуацію.

Тривалість епізодів порушеного настрою може бути дуже різною як у різних пацієнтів, так і в окремих осіб протягом життя, але в цілому маніакальний епізод може тривати від декількох тижнів до декількох місяців, гіпоманіакальний — від кількох днів до кількох тижнів, а депресивний — від декількох місяців до декількох років (Марценковський І. і соавт., 2018).

Рання і точна діагностика є складною у клінічній практиці, оскільки початок біполярного розладу зазвичай характеризується неспецифічними симптомами. Окрім того, пацієнти та їхні сім’ї не завжди розуміють значення симптомів.

Ця патологія не є простою і для супроводу та лікування. За сучасними уявленнями, біполярний розлад є групою психічних захворювань, які варіюють від помітних та тяжких порушень настрою до більш м’яких його коливань, які важко відрізнити від нормальних. Він також часто поєднується з іншими психічними порушеннями, такими як тривожні розлади, зловживання психоактивними речовинами, розлади особистості та синдром гіперактивності з дефіцитом уваги (Асанова А., 2021).

Варто зазначити, що багато людей з біполярним розладом живуть повноцінним життям, мають сім’ї та роботу. Отримуючи правильну терапію, можна контролювати перепади настрою та інші симптоми.

При маніакальних епізодах традиційно застосовують антипсихотичні препарати, стабілізатори настрою або їх комбінацію. Лікування, яке призначають під час гострих епізодів депресії, може включати антидепресанти, деякі нейролептики та стабілізатори настрою. До психологічних інтервенцій належать когнітивно-поведінкова терапія, сімейно орієнтована терапія та індивідуальна психоосвіта (навчання стратегіям виявляти та ефективно справлятися з ранніми попереджувальними ознаками манії та депресії) (Асанова А., 2021).

За матеріалами www.open.edu, uk.e-medjournal.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті