Чи підвищує ризик розвитку харчової алергії введення в раціон немовлят яєць, арахісу тощо?

02 Травня 2023 4:13 Поділитися

Чи пов’язаний час введення в раціон немовлят алергенних продуктів з ризиком розвитку опосередкованої імуноглобуліном Е харчової алергії? У «JAMA Pediatrics» опубліковано систематичний огляд та метааналіз 23 рандомізованих клінічних випробувань з метою з’ясування цього питання (Scarpone R. et al., 2023).

Було включено клінічні дослідження, в яких оцінювали вік немовлят під час введення алергенної їжі (молоко, яйця, риба, молюски, горіхи, пшениця, арахіс і соя) та частоту розвитку опосередкованої імуноглобуліном Е харчової алергії у віці 1–5 років. Скринінг проводився незалежно кількома авторами.

Як уже зазначалося, у систематичний огляд і метааналіз увійшло 23 рандомізованих клінічних випробування за участю 13 794 осіб. При цьому виявлено помірно достовірні докази того, що введення в раціон кількох алергенних продуктів у віці 2–12 міс пов’язане зі зниженням ризику виникнення будь-якої харчової алергії (відносний ризик (ВР) 2,29; 95% довірчий інтервал (ДІ) 1,45–3,63; I2 = 89%), але підвищенням вірогідності відмови від продукту. Існують докази високої достовірності того, що раннє вживання яєць або арахісу пов’язане зі зниженням ризику розвитку алергії на яйця або арахіс відповідно, повідомили автори.

Стосовно окремих продуктів виявлено наступні закономірності. У 9 дослідженнях (4811 учасників) отримано докази з високим ступенем достовірності, що введення в раціон яєць у віці 3–6 міс було пов’язане зі зниженням вірогідності виникнення алергії на яйця (ВР 0,60; 95% ДІ 0,46–0,77; I2 = 0%), і докази з високою точністю з 4 досліджень (3796 учасників), що включення в дієту арахісу у віці 3–10 міс асоціювалося зі зниженням ризику розвитку алергії на арахіс (ВР 0,31; 95% ДІ 0,19–0,51; I2 = 21%). Докази щодо часу введення коров’ячого молока та ймовірності виникнення алергії на коров’яче молоко були дуже слабкої сили.

За результатами аналізу автори пропонують розробити рекомендації щодо вживання алергенів, які є безпечними та прийнятними для немовлят та їхніх сімей.

За матеріалами jamanetwork.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*