Топ-10 фармацевтичних компаній за обсягом інвестицій у R&D за підсумками 2022 р.

За підсумками 2022 р. фармацевтична компанія Roche зберегла звання лідера серед найбільших фармацевтичних компаній світу за рівнем інвестицій у R&D. Відповідно до рейтингу, складеного компанією «Fierce Pharma», Roche вклала близько 15 млрд дол. США у дослідження та розробку нових лікарських засобів у 2022 р. Це приблизно на 550 млн дол. більше, ніж Johnson&Johnson, яка зберегла свою срібну медаль після того, як у 2020 р. випередила Merck&Co.

Компанії, що увійшли до топ-10 за обсягом інвестицій у R&D у 2022 р., в основному ті ж самі, що й у 2021 р., за винятком Sanofi, яка увійшла до рейтингу і витіснила GSK, що певною мірою може бути пов’язано з курсовими коливаннями (таблиця) євро та долара. У 2022 р. Sanofi витратила більше 7 млрд дол. США на дослідження та розробки порівняно з 5,5 млрд дол. для GSK.

Однією з помітних змін стало своєрідне «повернення на землю» тих, хто вкладав у R&D найбільше в галузі. У 2021 р. Johnson&Johnson збільшила витрати на дослідження та розробки на колосальний 21%, але вже у 2022 р. витрати почали скорочуватися, знизившись на 1% порівняно з попереднім роком. І хоча Roche і Pfizer, з іншого боку, збільшили свої витрати у 2022 р. порівняно з 2021 р., їх річне зростання було меншим порівняно з таким у 2020 р.

Таблиця. Топ-10 фармацевтичних компаній за обсягом інвестицій у R&D за підсумками 2022 р.
Компанія Бюджет R&D, млрд дол. США Зміна з 2021 р., % Дохід у 2022 р., млрд дол. США Бюджет R&D у відсотках від доходу, %
1 Roche 14,71 +2,7 66,26 22
2 Johnson&Johnson 14,6 –0,8 94,94 15,4
3 Merck&Co. 13,55 +10,6 59,28 23
4 Pfizer 11,43 +10 100,33 11,4
5 Novartis 10 +5 50,55 20
6 AstraZeneca 9,76 +0,3 44,35 22
7 Bristol Myers Squibb 9,51 –6,7 46,16 21
8 Eli Lilly 7,19 +4 28,54 25
9 Sanofi 7,06 +18 45,22 16
10 AbbVie 6,51 –6 58,05 11,2

Зміна витрат на R&D деяких компаній свідчить про те, що дохід, який спостерігався в перші 1,5 року пандемії, міг знизитися. Але це зовсім не означає, що впровадження інновацій припинилося.

Наприклад, компанія Eli Lilly отримала схвалення препарату для лікування пацієнтів із цукровим діабетом ІІ типу Mounjaro і планує створити конкуренцію лікарському засобу Wegovy компанії Novo Nordisk на ринку ліків, що застосовуються при ожирінні. Bristol Myers Squibb і Merck&Co інвестували значні кошти в дослідження нових мішеней для лікування хворих на рак.

Значні інвестиції Roche в R&D йдуть поряд зі схваленнями інноваційних ліків компанії, зокрема, препарату Soliris для лікування пацієнтів з пароксизмальною нічною гемоглобінурією, лікарського засобу Lunsumio, що застосовується при фолікулярній лімфомі, та ін. Результати щодо генної терапії при м’язовій дистрофії Дюшенна, розробленої разом з компанією Sarepta, очікуються до кінця року.

Водночас деякі кандидати в препарати не виправдали покладених на них сподівань, наприклад лікарські засоби для терапії пацієнтів з хворобою Альцгеймера — кренезумаб та гантенерумаб. Утім, навряд чи такі результати стали шоком для генерального директора компанії Roche Северіна Швана (Severin Schwan), який раніше назвав гантенерумаб «проєктом високого ризику» і запропонував компанії «спланувати, якими будуть наступні кроки у разі невдачі».

Після стрімкого зростання витрат Johnson&Johnson на дослідження та розробки у 2021 р. інвестиції сповільнилися у 2022 р., скоротившись трохи менше ніж на 1%. Такі видатки на R&D утримують Johnson&Johnson на другому місці серед фармацевтичних компаній за цим показником, а розрив з Roche зараз становить близько 100 млн дол.

Це був великий рік для розвитку досліджень препаратів, призначених для лікування хворих на рак. Насамперед у вересні минулого року було схвалено Carvykit — лікарський засіб CAR-T терапії, що змінює рецептори на Т-клітинах таким чином, що вони починають взаємодіяти з клітинами множинної мієломи. Також схвалення отримав Teclistamab, який застосовується при меланомі.

Важливе місце у планах щодо розвитку Johnson&Johnson займає ніпокалімаб, препарат, який досліджується щонайменше за 10 показаннями до застосування. Представники компанії очікують, що ніпокалімаб може бути ефективним у 3 напрямках: ревматологія, захворювання матері/плода та рідкісні хвороби.

Дохід компанії Merck&Co значно збільшився і поряд із цим витрати на R&D у 2022 р. зросли більш ніж на 10% порівняно з 12,2 млрд дол. роком раніше.

Компанія нарощує свої активи у сфері серцево-судинних захворювань у надії отримати нове джерело доходу. Програма Merck&Co у цій галузі розширилася втричі за останній рік, зосередившись на серцевій недостатності, легеневій артеріальній гіпертензії, тромбозі та атеросклерозі. Компанія розраховує на схвалення 8 кардіопрепаратів, максимальний прогнозований дохід від яких оцінюється на рівні 10 млрд дол. до середини 2030-х років.

Merck&Co, яка була піонером у створенні профілактичних вакцин проти раку, у тому числі завдяки розробці вакцини Гардасил від вірусу папіломи людини, також об’єдналася з Moderna в розробці мРНК-вакцини для імунотерапії раку. Наприкінці 2022 р. партнери виявили, що персоналізовані препарати знижують ризик розвитку рецидиву або смерті на 44%, якщо застосовувати їх у пацієнтів з меланомою в комбінації з препаратом Keytruda.

У 2022 р. компанія Pfizer продовжувала вкладати великі кошти у R&D, незважаючи на те, що перспективи щодо її продуктів для профілактики та лікування COVID-19, Comirnaty та Paxlovid, стали дещо невизначеними.

Генеральний директор Альберт Бурла (Albert Bourla) назвав 2022 р. найпродуктивнішим для майбутнього компанії, оскільки протягом наступних 1,5 року очікується вихід на ринок 18–19 нових продуктів. Pfizer розробляє препарати для лікування пацієнтів із цукровим діабетом та ожирінням; комбіновані вакцини від грипу, COVID-19, респіраторно-синцитіального вірусу, оперізувального лишаю та хвороби Лайма. Компанія також має у своєму портфелі розробки у сфері генної інженерії, призначені для терапії хворих на гемофілію А, гемофілію В та м’язову дистрофію Дюшенна.

На початку 2023 р. Pfizer оновила відділ досліджень і розробок у галузі рідкісних захворювань і онкології, назвавши 2023 р. «роком інвестицій і змін».

Нова стратегія досліджень і розробок компанії Novartis потрапила в центр уваги у 2022 р. Надалі швейцарський виробник лікарських засобів планує надавати перевагу 5 терапевтичним напрямкам: серцево-судинним захворюванням, гематології, солідним пухлинам, імунології та неврології.

Важливим досягненням 2022 р. для Novartis стала публікація даних ІІІ фази дослідження іптакопану, перорального інгібітора фактора B. Компанія розпочала цей рік з партнерства з Alnylam для створення терапії на основі мРНК, яка сприяє відновленню функціональних клітин печінки.

Кожна з великих фармацевтичних компаній обрала свій шлях розвитку. У гонитві за успіхом вони активно займаються дослідженнями та розробкою нових лікарських засобів та методів терапії, велика увага, як і раніше, приділяється розробці протипухлинних препаратів та ліків, призначених для пацієнтів із серцево-судинними та орфанними захворюваннями.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА», за матеріалами www.fiercebiotech.com, www.bloomberg.com
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті