Вплив фізичних вправ на розвиток гастроезофагеальної рефлюксної хвороби

24 Травня 2023 5:20 Поділитися

Фізичні вправи по-різному впливають на появу симптомів гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ). Близько 60% спортсменів повідомляють про симптоми ГЕРХ, які з’являються через скорочення м’язів живота під час активних тренувань.

У такому контексті здається, що спортивні вправи чинять відносно шкідливий вплив на шлунково-кишковий тракт. Саме тому дослідники Університету Бордо (Bordeaux University) провели метааналіз за участю 78 000 пацієнтів, з яких у 10 000 виявлено симптоми ГЕРХ.

Результати свідчать, що у загальній популяції регулярні фізичні вправи знижують ризик ГЕРХ приблизно на третину. Утім, коли справа доходить до ускладнень ГЕРХ, дані не надто надійні, адже дослідження не враховують кілька факторів, пов’язаних із фізичними вправами.

Відомо, що дієта (висококалорійна або з високим вмістом жиру) призводить до підвищення захворюваності на ГЕРХ. Те саме стосується вживання алкоголю. Пацієнти, які регулярно займаються спортом, швидше за все, харчуються здоровіше, ніж неактивні, що в результаті супроводжується нижчим ризиком розвитку симптомів ГЕРХ.

Отже, вправи, які вважаються інтенсивними (пов’язаними зі спортом), зумовлюють розвиток симптомів ГЕРХ, змінюючи антирефлюксний бар’єр та черевний тиск. Але за умов дотримання здорового харчування легкі фізичні навантаження можуть сприяти зменшенню вираженості симптомів ГЕРХ, вважають дослідники.

За матеріалами francais.medscape.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті