Володимир Мальцев (09.06.1948—23.05.2008)

ВОЛОДИМИР МАЛЬЦЕВ (09.06.1948—23.05.2008)23 травня 2008 р. відійшов у вічність Володимир Іванович Мальцев — доктор медичних наук, професор, відомий лікар, визначний вчений, організатор охорони здоров’я, дослідник, клініцист, відкрита й доброзичлива людина.

Народився Володимир Мальцев 9 червня 1948 р. у Фастові Київської області; у 1972 р. закінчив Тернопільський державний медичний інститут за спеціальністю «Лікарська справа». З 1972 по 1974 рр. проходив дійсну військову службу в  лавах Збройних сил на посаді лікаря. З 1974 р. працював лікарем у Руженській центральній районній лікарні, з 1977 р. — завідуючим терапевтичним відділенням, а з 1980 р. — начмедом облліксанупру. Працюючи лікарем, Володимир Мальцев підготував і в 1982 р. на  засіданні спеціалізованої ради Другого Московського медичного інституту захистив кандидатську дисертацію.

З 1986 р. Володимир Іванович призначений на посаду головного терапевта відділу охорони здоров’я Житомирського облвиконкому. Він був активним учасником ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, за що нагороджений орденом «Знак пошани».

З 1991 р. працював заступником, потім міністром Міністерства охорони здоров’я України, а з 1994 по 1997 рр. — заступник Голови фармакологічного комітету МОЗ України. Великий обсяг організаторської роботи Володимир Мальцев поєднував з активною науковою діяльністю і в 1996 р. йому було присуджено науковий ступінь доктора медичних наук.

Володимир Мальцев — один з фундаторів Державного фармакологічного центру МОЗ України, де з 1997 р. завідував відділом клінічної апробації лікарських засобів, а з 1999 р. до останнього дня життя очолював відділ координації клінічних випробувань Державного фармакологічного центру МОЗ України.

Клінічна та педагогічна діяльність Володимира Івановича тісно пов’язана з кафедрою терапії та ревматології Київської академії післядипломної освіти ім. П.Л. Щупика МОЗ України: з 1993 р. він — доцент, а з 2000 р. — професор кафедри.

Володимир Мальцев стояв у витоків становлення клінічних досліджень в  Україні. За його безпосередньої участі та під особистим керівництвом розроблені та впроваджені в життя всі основоположні елементи системи клінічних досліджень та фармаконагляду в Україні.

Професор Володимир Мальцев є автором понад 250 публікацій, в тому числі наукових, навчально-методичних, а також автор 20 монографій та 2 настанов. Володимир Іванович — фундатор і незмінний президент міжнародної громадської організації «Міжнародний фонд клінічних досліджень».

За особистий внесок у розвиток клінічних досліджень, вимог до якості, безпеки та ефективності лікарських засобів у 2006 р. Володимиру Мальцеву присвоєно почесне звання «Заслужений лікар України».

За своє яскраве і насичене життя натхненною працею, людяністю і чудовою вдачею Володимир Іванович здобув велику повагу і любов від колег у всіх куточках нашої країни. Світла пам’ять про чудову людину, фахівця, друга і порадника завжди житиме в наших серцях.

Секретаріат Президента України
Кабінет Міністрів України
Міністерство охорони здоров’я України
Державний фармакологічний центр МОЗ України

… Таким він назавжди запам’ятається нашим читачам: сократівське чоло, щира відкрита посмішка… Скільки копіткої праці, якої напруги визначного інтелекту та неабияких організаторських здібностей коштувало Володимиру Івановичу створення та багаторічне керівництво Міжнародним фондом клінічних досліджень… Скільки десятків чи сотень освітніх тренінгів та наукових семінарів було ним підготовлено, організовано, проведено… Перша науково-практична конференція «Клінічні випробування лікарських засобів в Україні» (Київ, 2006), Перша науково-практична конференція «Безпека ліків: від розробки до медичного застосування» (Київ, 2007) — це виплекані у тісній співпраці з ВООЗ дітища професора В.І. Мальцева з його командою… Скільки учнів — десятки, сотні, а враховуючи його численні книжки, публікації та виступи, мабуть, все ж таки тисячі — тією чи іншою гранню своєї професійної медичної діяльності належать до школи професора Мальцева…

У ньому поєднувалися людяність лікаря, мудрість вченого і тактовність педагога.

Кажуть, незамінних нема. Тепер — вже нема.

Щирі співчуття рідним та близьким Володимира Івановича.

Земля йому пухом.

З глибоким сумом — редакція «Щотижневика АПТЕКА»

ВОЛОДИМИР МАЛЬЦЕВ (09.06.1948—23.05.2008)

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті