Міжнародне агентство з дослідження раку вперше оцінило канцерогенні ризики аспартаму. Які результати?

14 Липня 2023 5:17 Поділитися

Аспартам є штучним (хімічним) підсолоджувачем, який широко використовується в різних харчових продуктах і напоях з 1980-х років, включаючи дієтичні напої, жувальну гумку, желатин, морозиво, молочні продукти, такі як йогурт, сухі сніданки, зубну пасту та ліки, такі як льодяники від кашлю та жувальні вітаміни.

14 червня 2023 р. Міжнародне агентство з дослідження раку (International Agency for Research on Cancer — IARC), Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) і Об’єднаний комітет експертів ВООЗ та Продовольчої і сільськогосподарської організації з харчових добавок (Joint Expert Committee on Food Additives — JECFA) опублікували результати спільної оцінки небезпеки та ризику споживання аспартаму. Вони провели незалежну оцінку потенційної канцерогенної небезпеки та інших ризиків для здоров’я, пов’язаних зі споживанням аспартаму.

IARC оцінювало субстанцію вперше. Посилаючись на обмежені докази канцерогенності для людини, агентство класифікувало її як можливо канцерогенну (група 2B). Група В зазвичай застосовується, коли є обмежені, але непереконливі докази, що речовина може впливати на розвиток онкопатології у людини. Вона також застосовується у разі, коли є переконливі докази канцерогенності в дослідженнях на тваринах, але не в дослідженнях за участю людей. До цієї групи входять 323 агенти. Так, як можливий канцероген для людини класифікується, зокрема, екстракт цілого листя Aloe vera, паливо, електромагнітне випромінювання радіочастотного діапазону.

«Виявлення обмежених доказів канцерогенності аспартаму для людини і тварин, а також даних щодо механізмів канцерогенності підкреслюють необхідність проведення додаткових досліджень для вдосконалення нашого розуміння того, чи становить споживання аспартаму канцерогенну небезпеку», — зазначила Мері Шубауер-Беріган (Mary Schubauer-Berigan) з програми монографій IARC.

JECFA, оцінюючи субстанцію втретє, дійшов висновку, що оцінені дані вказують на відсутність достатніх причин для зміни раніше встановленого прийнятного добового споживання (ADI) для аспартаму, що становить 0–40 мг/кг маси тіла. Комітет підтвердив, що споживання цієї сполуки в межах цього ліміту є безпечним для людини. Скільки це на практиці? Людині з масою тіла 70 кг потрібно випити більше 9–14 банок безалкогольного напою, що містить 200 або 300 мг аспартаму, щоб перевищити прийнятну добову норму споживання (за відсутності споживання аспартаму з інших джерел).

«Онкологічні захворювання є однією з основних причин смертності в усьому світі. Щороку 1 людина з 6 помирає від онкопатології. Наука постійно намагається оцінювати можливі фактори, що ініціюють або зумовлюють розвиток онкологічних захворювань у надії знизити захворюваність та смертність, — зазначив Франческо Бранка (Francesco Branca), директор Департаменту харчування та безпеки харчових продуктів ВООЗ. — Оцінка аспартаму показала, що хоча безпека не є основною проблемою в тих дозах, в яких ця речовина зазвичай споживається, проте потенційні ефекти показали, що потрібно провести більше досліджень».

«JECFA дійшов висновку, що проаналізовані докази наявності зв’язку між споживанням аспартаму та онкологічними захворюваннями у людей не є переконливими», — прокоментував Моез Санаа (Moez Sanaa), керівник відділу стандартів і наукових консультацій підрозділу харчування ВООЗ.  — Нам потрібні кращі дослідження з тривалішим спостереженням і повторення опитування з приводу дієти в існуючих когортах. Нам потрібні рандомізовані контрольовані випробування, включаючи дослідження механізмів, пов’язаних з регуляцією інсуліну, метаболічним синдромом і цукровим діабетом».

За матеріалами www.iarc.who.int

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті