Дисбаланс мікрофлори є причиною ідіопатичного артриту: зв’язок доведено

14 Липня 2023 4:53 Поділитися

Вперше вченим вдалося довести зв’язок розладу кишкової мікрофлори з розвитком ювенільного ідіопатичного артриту і того, що ці відмінності наявні за роки до того, як хворобу діагностують (Kindgren E. еt al., 2023).

Ювенільний ідіопатичний артрит (ЮІА) — одне з поширених дитячих аутоімунних захворювань (1:1000 дітей). Його перебіг характеризується розвитком запального ураження синовіальної оболонки суглобів (артритом), що загострюється до 16-річного віку та триває понад 1,5 міс. Діти з ЮІА відчувають біль, набряк, скутість та інші симптоми, які ускладнюють повсякденну діяльність. Сучасні методи лікування ЮІА включають протизапальні препарати та ін’єкції стероїдів. Ця патологія — важкий тягар як для хворого, так і його родини, адже є однією з основних причин дитячої інвалідизації. Наслідками захворювання при швидко прогресуючому перебігу та нераціональній терапії є: затримка росту та статевого дозрівання, деформації рук та ніг, остеопороз, порушення постави, атрофія м’язів та ураження внутрішніх органів (Марушко Т.В., 2018).

У результаті довготривалого дослідження виявлено, що дисбаланс, особливо підвищена поширеність кількох прозапальних штамів бактерій в кишечнику, може служити потенційним індикатором майбутнього ризику розвитку захворювання. Діти з порушеним балансом кишкової мікрофлори мали майже в 7 разів вищу ймовірність розвитку ідіопатичного артриту. До того ж цей дисбаланс наявний за роки до того, як у дітей виявляють перші симптоми захворювання. Дослідники також встановили, що бактерії, що сприяють нормальній роботі кишечнику, були відсутніми або наявними, але в недостатній кількості. Результати досліджень дають можливість в майбутньому розробляти точні інструменти раннього скринінгу ЮІА та знаходити раціональні терапевтичні схеми, що запобігатимуть розвитку хвороби. Однак спочатку науковцям потрібно ще буде визначити фармакокінетику виявленого зв’язку та зрозуміти механізм, за допомогою якого бактерії, виявлені в кишечнику, сприяють виникненню захворювання (Kindgren E. еt al., 2023).

Можемо припустити, що в майбутньому такі пробіотичні штами, як, наприклад, Bacillus clausii (Ентерожерміна, Євро-біотик), які вже доведено, що полегшують шлунково-кишковий дистрес та виявляють імуномодулюючий ефект, зможуть стати основою профілактичного засобу, що запобігатиме розвитку ЮІА.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті